You are currently viewing Home Center 3 Lite – A legújabb okos vezérlő

Home Center 3 Lite – A legújabb okos vezérlő

Megjelent a Fibaro HomeCenter Lite méltó utódja, a Home Center Lite3 központi vezérlő egység, melyet kollégáink első kézből kaphattak meg, így az eszközt és a teljes programozáshoz szükséges felületet is le tudták tesztelni, melyet így már ügyfeleink részére is szívesen ajánlunk, a megfelelő szaktudással telepítünk.

Mit kell tudnod a Fibaro Home Center Lite 3 eszközről?

A készülék RJ45 kábelcsatlakozás hiányában (ez a hagyományos internet kábel) egy konnektorba csatlakoztatva máris üzemkész állapotba tud kerülni, miután ráhangoltuk az otthonunk WIFI rendszerére. Modern megjelenésének, és ezen funkciónak köszönhetően így a lakás bármelyik részébe könnyedén elhelyezhető. Kompakt mérete pedig tovább fokozza ennek a megerősítését, hiszen a készülék mindösszesen 17,8 cm széles és 11 cm mély, míg a magasságához 3,1 cm párosul. Legnagyobb előnye elődjéhez képest, hogy a bonyolult automatizmusokat már LUA programozási nyelv segítségével lehet felprogramozni, így egy összetettebb automatizmus végrehajtása sem okoz gondot az új központnak.

A központi egység segítségével összesen maximum 40 okos eszköz vezérlését tudjuk megvalósítani, amihez hozzá tudunk kapcsolni további 20 db automatizmust, mely a vezérléseket önállóan végrehajtja, így az okos otthon tulajdonosának nem szükséges okos készülékét (telefon, tablet, számítógép) elővenni, hanem az egyes funkciók működését továbbra is önállóan tudja megvalósítani a rendszer – hogy egy szemléletes példával éljünk: napnyugtakor lehúzódnak a redőnyök, majd napkeltekor felmennek. Éjszaka mozgásérzékelés hatására a lámpa egy tompított fényerőn kapcsol fel, hogy ne szálljon el az álom a szeméből.

Természetesen amennyiben Ön bármilyen más vezérlést szeretne megvalósítani az előre beprogramozott értékek mellett, úgy ezt továbbra is megteheti akár a telefonja segítségével is.

Kiknek ajánljuk az új Home Center Lite 3 központ vezérlőegységet?

Mindenek előtt mindenki számára, aki szeretne belekóstolni az okos otthon élménybe. Másfelől azoknak a jövendőbeli ügyfeleinknek, akik nem terveznek 40 eszköznél több okos kütyüt beszerelni ingatlanjukba, vagy csak egy-egy funkciót szeretnének vele megvalósítani, például fűtés,  lámpavezérlés vagy redőnyvezérlés.

Tapasztalataink szerint azonban, hogy ez a 40 eszközös limit is bőven elegendő bármelyik családi ház okos funkcióinak a kiszolgálásra. 

Íme egy példa, mely segítségével azt szeretnénk alátámasztani, hogy a központ által megjelölt maximum limitszám is elegendő:

Nappali vezérlése

  • Világítás 4 különböző 220V lámpakör esetén – 2 db eszköz
  • Mozgás, fény és hőmérséklet érzékelés – 1 db eszköz
  • Redőnyök vezérlése 4 külön motoros redőny esetén – 4 db eszköz

Konyha vezérlése

  • Világítás 4 különböző 220V lámpakör esetén – 2 db eszköz

  • Mozgás, fény és hőmérséklet érzékelés – 1 db eszköz

  • Redőnyök vezérlése 2 külön motoros redőny esetén – 2 db eszköz

Garázs vezérlése

  • Garázskapu vezérlés – 1 db eszköz

  • Világítás – 1 db eszköz

  • Mozgás, fény és hőmérséklet érzékelés – 1 db eszköz

Garázs vezérlése

  • Garázskapu vezérlés – 1 db eszköz

  • Világítás – 1 db eszköz

  • Mozgás, fény és hőmérséklet érzékelés – 1 db eszköz

Folyosó vezérlése

  • Világításvezérlő és beépített éjszakai csökkentett világítás  – 1 db eszköz

  • Mozgás, fény és hőmérséklet érzékelés – 1 db eszköz

     

Gyerekszoba vezérlése

  • Világításvezérlés – 1 db eszköz

  • Mozgás, fény és hőmérséklet érzékelés – 1 db eszköz

  • Redőnyök vezérlése 2 külön motoros redőny esetén – 2 db eszköz

Fibaro Home Center Lite3 gyerekszoba
Fibaro Home Center 3 Lite kert vezérlés

A fenti számok nem megmásíthatatlanok, pusztán azt hivatottak szemléltetni, hogy a Home Center 3 Lite kiváló megoldás lehet azoknak, akik nem vágynak hatalmas épület, vagy kiemelkedően bonyolult rendszerre az okos otthonukba. Ez az eszköz kiváló megoldás lehet mindenkinek, aki egy jól összehangolt ökoszisztémára vágyik házában vagy lakásában.

Két fontos dolgot azonban a fenti számolás során még nem vettünk számításba: a fűtésért felelős eszközöket és a kert vezérlését. Illesszük hát ezt is be a képletünkbe!

Fűtésvezérlés esetén annyi termosztátra és szelepvezérlőre van szükség, ahány kör található az otthonon belül. Ez egy átlagos családi ház esetén körülbelül 6 fűtési kör (nappali és konyha, kettő gyerekszoba , hálószoba, garázs), de van ahol csak külön a hálószobákat, illetve külön a nappalit és konyhát fűtik, ami így kettő körre redukálódik.

Fűtésvezérlés (6 kör esetén)

  • 6 db termoszát

  • 3 db 220V szelepvezérlő szükséges

Kert vezérlése

  • Világításvezérlés – 2 db eszköz

  • Nagykapu vezérlés – 1 db eszköz

Összesen tehát a fenti számolásból láthatjuk, hogy 37 eszközzel a teljes otthonunkat lefedtük, mely tartalmazza a teljes belső okosítást, valamint a kert vezérlését is.

Ezek alapján azt gondoljuk, hogy az eszköz továbbra is kiváló bármilyen méretű családi házak vezérléséhez. (Természetesen azoknál az ügyfeleinknél, akik tudják, hogy ennél is több eszközt szeretnének majd az otthonukba már a Home Center 3 központi egységet javasoljuk)

Tovább bővítve az okos otthonok kialakításának palettáját azt mondhatjuk, hogy a Home Center 3 Lite segítségével más a kisebb családi házak, társasházak és panellakások számára is elérhető közelségbe került az okos otthon megvalósítása, melyet a termék kompaktságán kívűl az ára is biztosít.

Amennyiben felkeltettük érdeklődését keresse kollégáinkat, akik készségesen állnak rendelkezésére. Vegye fel velünk a kapcsolatot weboldalunkon vagy a Facebookon!

Home Center 3Home Center 3 Lite
ApplikációVariálható rendszerek. Nagyobb házak, apartmanokJobbára 100 nm alatti lakások és apartmanok
Támogatott eszközök számaAkár 230 db eszközMaximum 40 db
Eszközök melyekkel kompatibilis lehet a későbbiekbenZigbee, BLE, NICE 868MHzNincs
Hálózati támogatásEthernet, Wi-Fi 2.4GHz / 5GHzWi-Fi 2.4GHz
ProcesszorQuad-Core ARM Cortex A53 1,2GHzSingle-Core ARM Cortex A7 900 MHz
RAM2 GB512 MB
Tárhely8 GB eMMC4 GB eMMC
Automatizációs eszközökLUA, folyamatok, panelek, időzítésLUA, folyamatok, panelek, időzítés
Maximum helységNincs limitMaximum 20 db
IP kamera támogatásNincs limit1 MJPG IP camera
Bővítmények és gyors applikáció támogatásNincs limit5 bővítmény, 10 gyors app
Migrációs módVan (HC2; HCL)Nincs
Más vezérlő csatlakoztatásaMaster és Slave módSlave mód