You are currently viewing Világításvezérlés okosan 2021-ben – tévhitek nélkül

Világításvezérlés okosan 2021-ben – tévhitek nélkül

Ha otthonunk felokosításáról beszélünk, leggyakrabban a fényvezérlés, lámpák, égők kezelése jön szóba. Ez nem is véletlen, az utóbbi évek innovációinak köszönhetően az okos izzók vagy okos égők elterjedtek a mindennapi használatban is. Ennek legfőbb okai, hogy könnyen hozzáférhetőek a nagyközönség számára, már elég olcsón beszerezhetőek és minimális erőbefektetéssel, észrevehető különbséget tudnak hozni egy hagyományos izzóhoz képest. Ez a cikk azonban azoknak szól, akik rendszerszintű, professzionális megoldásokat keresnek otthonukba.

Az egyszerű megoldás nem is annyira egyszerű . . .

A Fibaro világítás vezérlési megoldásainak legnagyobb előnye, hogy nem szükséges minden izzót egyesével kicserélni a lakásban. A hobbiszintű okos izzók beszerelésének két nagy problémája van. Az első, hogy amennyiben egész otthonunkat a telefonunkról kívánjuk vezérelni, minden egyes izzót le kell, hogy cseréljünk a lakásban vagy házban. Egy mezei okos égő értéke nagyjából 3000 Forint, ennyiért bárki tud magának venni a boltban olyan eszközt, amelyet wifis készülékről tud irányítani. Ha ezt az összeget összeszorozzuk azzal a darabszámmal, amennyire szükség van ahhoz, hogy otthonunk ne boruljon sötétségbe, máris egy igen barátságtalan számmal találjuk szemben magunkat.

Ha az összeg nem lenne elég kedvezőtlen, találkozunk a második problémával: a rendszertelenséggel. A félprofi – vagy az alatti – okos égőkkel a probléma, hogy mindegyik egy-egy külön applikációhoz kötődik, attól függően, hogy milyen márka terméke. Ha két-három különböző cégtől származó eszközöket vásárolunk magunknak, az azt jelenti, hogy telefonunkon szükség lesz két-három újabb applikációra, hogy mindent vezérelni tudjunk. Ez sem feltétlenül nevezhető túlzottan kényelmesnek vagy felhasználó barátnak.

Nem kell új izzó, mégis okos lesz otthona

A fentiek fényében miért jó profival csináltatni otthonunk felokosítását? Azért, mert cégünk olyan eszközökkel dolgozik, amelyek elkerülik ezeket a problémákat: a költségek váratlan megugrását és a káoszos, nem felhasználóbarát működést.

A Fibaro rendszer egyik legnagyobb előnye, hogy nem kell kifejezetten “okos” égőt venni q világításvezérlés kialakításához. A mi rendszerünk segítségével a hagyományos normál égőket okosítjuk fel azáltal, hogy olyan rendszerbe helyezzük őket, melyhez szolgáltatunk egy “központi agyként” funkcionáló vezérlőeszközt. Legyen szó spot, LED vagy bármilyen egyéb, hagyományos égőről, a Fibaro termékeivel kialakítható rendszerbe mind be tud illeszkedni és elfoglalhatja helyét.

Okos otthon világításvezérlés
Kellemes hangulat a Vezetéknélkül.hu segítségével...

Spórolj 25%-ot az áramfogyasztásodból!

A rendszerszintű gondolkodás mottója, hogy “a rendszer egésze több, mint a részek összege”. Ez annyit jelent, hogy ha felépítünk otthonunkba egy jól működő rendszert, akkor az hosszútávon nagyobb hozzáadott értékkel bír, mintha az egyes részek elemenkénti hatékonyságát összeadnánk. 

A világításvezérlés esetében ez azt jelenti, hogy a lakás okos világítás vezérlésével nem csak a fényerősséget, hangulatfényeket és a fények melegségét állíthatjuk. Ha jól használjuk, komoly összegeket is spórolhatunk meg azáltal, hogy otthonunk figyeli a mi szokásainkat is. Nincs több égve felejtett izzó egy adott helyiségben. Ahonnan kijöttünk és nincs mozgás, ott a feleslegesen égő világítás magától lekapcsol, majd akár újra fel, ha ismét beléptünk a helyiségbe.

Otthonunk ökoszisztémája pontosan abban fog minket segíteni, amiben kell! Ne csak fogyaszt az energiát! Vezéreld tudatosan!

Amire szükség van, az egy rendszer . . .

Az okos világítás vezérlésnek rengeteg olyan megoldása van, amely kényelmesebbé teszi mindennapjainkat. Lássunk néhány olyan módszert, amivel rögtön minőségi változás állhat be mindennapjaiban:

1. Távoli vezérlés

Égve maradt egy lámpa? Nemsokára otthon leszel és nem akarsz a sötétben bolyongani? A Fibaro applikáción keresztül bármikor pár mozdulattal beállíthatod, milyen világítás fogadjon otthon vagy hogyan viselkedjen lakásod, mikor nem vagy ott.

Fibaro applikáció okos otthon

2. Automatikus vezérlés

Tanítsd meg otthonodnak, hogyan támogasson Téged a mindennapokban a legjobban, legyen szó a lámpák felkapcsolásáról hazaérkezéskor vagy a hangulatfények elindításáról szombat esténként. A programozható automatika segítségével nem kell többé azon aggódni, hogy mi történik, mikor nem vagyunk ott. Internet sem kell hozzá és a folyamatok akkor is működnek!

3. Jelenlét szimuláció

Az intelligens világításvezérlés fokozhatja otthonunk biztonságát. Hogyan? Gondoljunk Kevin McCallister lámpafényes, zenés trükkjére, amellyel elűzte a betörőket. Ezt az ötletet 2021 technikai lehetőségeibe átültetve: az okosotthon világításszimulációs képességének segítségével véletlenszerűen lehet ki- és bekapcsolni a világítást, azt a hatást keltve, mintha folyamatosan otthon tartózkodnánk.

4. Ki- és bekísérő fények

A fényvezérlés beállításának segítségével hazaérkezéskor a kapun elhelyezett érzékelőknek jelezve, ki tudjuk nyitni kapunkat, mire a kerti fények felgyulladnak és elkísérik a garázsba, ami szintén nyitva vár. Aggodalomra semmi ok, a rendszer GPS adatok alapján már beazonosított minket, így másnak nem fog engedelmeskedni. A garázsból kilépve az ajtóig kísér a fény, amelyet az ajtón való belépéskor az előszobai fények váltanak fel. Jól működő, folyékony rendszer, energiatudatosan és kényelmesen.

5. Éjszakai fényvezérlés

Éjszaka az ágyból felkelve a kísérőfények segítségével kimegyünk egy pohár vízért a konyhába. A FIBARO okos otthon rendszer irányításával könnyen megoldható, hogy ha az érzékelő mozgást érzékel a folyosón és a konyhában, a lámpák minimális fényerővel felkapcsolódnak. Mikor készen vagyunk, a lámpák kellemes fények kíséretében támogatnak minket vissza az ágyba.

 

Ha további kérdésed lenne, kollégáink készséggel válaszolnak minden kérdésére! Keress minket emailben vagy akár a Facebookon!