You are currently viewing WiFi6 – Ezért érdemes átállni rá neked is!

WiFi6 – Ezért érdemes átállni rá neked is!

Régóta annak már, hogy a Wi-Fi szabvány bemutatkozott a világ felhasználói számára, azóta pedig jelenleg ott tartunk, hogy minden az IoT (vagyis internet of things, a rendszer amellyel eszközeink összekapcsolódnak egymással) megoldások irányába mutat. A jelen és a jövő a kényelmet kiszolgáló okoseszközöké. A szabványt felügyelő Wi-Fi Szövetség hivatalosan is elindította az újgenerációs Wi-Fi elterjedését, már fut a Wi-Fi 6 tanúsítási programja, tehát a teljesítménybeli és biztonsági előírásoknak megfelelő eszközökre rákerülhetnek a Wi-Fi 6 Certified bélyegek, amik a fogyasztók felé is jelzik, hogy már a leggyorsabb Wi-Fire is képesek.

Gyorsabb és hatékonyabb az elődöknél

A hatodik generációs Wi-Fi elméleti legnagyobb sebessége hozzávetőlegesen 10 Gbit/s, ami papíron 40 százalékos növekedést jelent az ötödik generáció esetében 7 Gbit/s-os plafonhoz képest, és több mint 16-szoros gyorsulást a négyes Wi-Fihez képest. Fontos kiemelni, hogy ezek egytől egyig elméleti maximum sebességek, mindenestre a arányokat jól bemutatják.

Elérhető szabványok és sebességek:

  • IEEE 802.11a/b/g (csak 2,4GHz) / Maximum sebesség: 54 Mbps
  • IEEE 802.11n (2,4GHz és 5GHz) / Maximum sebesség: 450 Mbps
  • IEEE 802.11ac (csak 5GHz) / Maximum sebesség: 1300 Mbps
  • IEEE 802.11ax (2,4GHz és 5GHz) (Wi-Fi 6) Maximum sebesség: 9600 Mbps

A Wi-Fi 6 legfontosabb előnye megítélésünk szerint azonban nem feltétlenül a nagyobb sebesség. Ennél sokkal izgalmasabb, hogy a kapacitásnövekedés és technológiai változtatások miatt minden korábbinál több készüléket képes egy időben teljesen stabil és gyors adatkapcsolattal kiszolgálni. A jelenlegi szabványok egy kis lakásban elengendőek lehetnek továbbra is. Azonban, nagy a ház, sok okos eszköz vagy kisvállalkozási felhasználás esetén a stabil és gyors internetkapcsolat kiemelt fontosságú téma. Különösen egy olyan korban, melyben – ahogy fent említettük – egyre jobban elszaporodnak az IoT eszközök, melyek folyamatos és stabil netkapcsolatot igényelnek. A helyzet javítására a Wi-Fi 6 az OFDMA technológiát alkalmazza, amely lényege, hogy kiszámítja az egyes kapcsolt eszközök sávszélesség-igényét, amely által lehetővé válik több kliens számára az adatok egyidejű küldése és/vagy fogadása, így a Wi-Fi szolgáltatás hatékonysága töretlenül magas marad.

MU-MIMO vs SU-MIMO, vagyis hatékonyság

Ezt támogatja a MU-MIMO névre keresztelt megoldás, amelynek lényege, hogy a többsávon, oda-vissza történő kommunikációt teszi lehetővé okos eszközeink számára. A legtöbb régebbi router a “SU-MIMO” szabványt használja, ami a “Single User, Multiple-Input, Multiple-Output” mozaikszava, ahol a single user = egy felhasználó. Ez azt jelenti, hogy az ilyen routerektől egy időpillanatban csak egy eszköz kaphat adatot. Ehhez képest a MU-MIMO elején a rövidítés a multiple user megoldást fedi, vagyis, hogy több felhasználót szolgál ki adott időpontban.

Konklúzió - Okos otthoni eszözök és Wi-Fi 6

Mikor az ember egy ilyen cikket elolvas, mindig felmerül a kérdés benne, hogy megéri-e váltani, újabb eszközt vásárolni? A villámgyors Wi-Fi valójában több, mint csupán gyors internet. Többször is kiemeltük korábbi cikkeinkben, hogy a jól megépített okosotthon rendszer egyik előnye, hogy a betáplált automatizmusok úgy is tudnak működni, hogy ha a lakásban bármiért is elmegy az internet. Ez továbbra is így van természetesen, azonban a távoli vezérlést könnyíti, ha stabil az internet kapcsolat és megfelelő a sávszélesség. Nyilvánvalóan ezekhez remekül társulnak az olyan routerek és okos eszközök, amelyek tudják kezelni a Wi-Fi 6 technológiát. Hiszen a gyors és kiemelkedően stabil Wi-Fi kapcsolat segítségével a távoli vezérlés is kiszámíthatóbbá, gördülékenyebbé válik. 

Az ismerhető fel, hogy a piacon már nagyon sok ilyen termék található, az áruk már közel sem olyan borsos, mint nagyjából egy éve, mikor elkezdtek betörni a magyar piacra. Ehhez társul a tény, hogy routert ideális esetben nem évente váltunk, ezért a routerekben lévő technológiai ugrás két megvásárolt eszköz között is hatalmas általában.A szoftver, az alkalmazás és persze processzor tekintetében is, ami a mozgatórugója az egésznek. Tehát ha Wi-Fi 6-képes routerre vált az ember, akkor sok más szempontból is egy jobb eszközt kap már, illetve otthoni eszköze a jövő innovációit is jobban képes követni.

Ha bármilyen kérdésed lenne az okos otthonokkal kapcsolatosan, kollégáink készséggel állnak rendelkezésedre! Keress minket emailben vagy akár a Facebookon!