Amit tudni érdemes az okos világításról

Hamarosan véget ér a nyár és érkezik egy sötétebb időszak, amikor lényegesen több fényforrást használunk lakásunkban. Egy intelligens világítás vezérléssel viszont nem csak az életünket tehetjük kényelmesebbé, de komoly összegeket is megspórolhatunk. 

Az izzólámpáktól a garázsajtókig, ma már szinte mindenre van okos megoldás. És mivel sok új lehetőség van a piacon – beleértve az intelligens LED-eket is – könnyű abba a csapdába esni, hogy feltöltsük lakásunkat intelligens eszközökkel. És talán kellene is!

Egy okos világítási rendszer rendkívül sokoldalú, ha tudatosan van beszerelve. Számos előnnyel rendelkezik a hagyományos égőkkel szemben. Például a legtöbb intelligens világítási rendszernek már van “nyaralási üzemmódja”, ami távollétünkkor is azt a hatást kelti, mintha otthon tartózkodnánk. Továbbá néhány kattintással megváltoztathatjuk világításaink fényének melegségét és színét, de a lakásban lévő összes fényforrást kikapcsolhatjuk, amit a gyerkőcök úgy felejtettek, akár egy hangvezérléssel is.

Válassz platformot

Az első kérdés, amelyet érdemes átgondolni az intelligens lámpák vásárlása előtt: Milyen platformot szeretnél használni az irányításhoz? Kizárólag a világítás vezérlésbe szeretnél befektetni, vagy a későbbiekben más eszközeidet is szeretnéd automatizálni? 

Amennyiben az utóbbi, úgy érdemes egy komplexebb vezérlőegység vásárlásában gondolkodni, mert az nem csak fényforrásainkat, de más egyéb eszközeinket is képes irányítani. 

A Fibaro Home Center például képes irányítani komplex világítási rendszereket, folyamatokat programozhatunk be neki, és kompatibilis az Amazon Alexával és a Google asszisztenssel is, tehát hangvezérléssel is irányíthatjuk rendszerünket.

Aludj jól az okosotthonod segítségével!

Az emberi agy meglehetősen érzékeny a fényre, ami óriási szerepet játszik alvási ciklusainkban. Amikor sötét van, az agyunk elhiteti velünk, hogy fáradtak vagyunk, így nyugovóra térünk, amikor pedig felkel a nap akkor olyan jeleket küld, hogy ideje felébredni. 

Az intelligens lámpák ezek között a ciklusok között képes harmóniát teremteni. Alig érzékelhető fénnyel bekapcsol, majd egyre inkább kivilágosodik, napfelkeltét szimulálva, és így könnyítik meg ébredésünket és az ágyból való kikelést.

Fontold meg a kapcsolókat és a konnektorokat is

Amikor intelligens fényforrást vásárolsz, akkor természetesen úgy jössz ki a legköltséghatékonyabban, ha csak az égőket vásárolod meg. Ennek ellenére mindenképp fontold meg az intelligens villanykapcsolók és konnektorok megvásárlást is. 

Az intelligens konnektor szintén rendkívül sokoldalú. Viszonylag olcsón bármilyen elektromos rendszert automatizálhatsz, amit az intelligens konnektorodohoz csatlakoztatsz. Ha ezt a konnektort össze kötöd egy fényforrással, akkor máris képes leszel arra, hogy akár egy telefon applikációból bármikor fel és le kapcsolhatod a lámpádat. 

Ami a kapcsolókat illeti, sokkal könnyebben telepíthetők, mint gondolnád. Ráadásul lehetőség van több intelligens égőt hozzákapcsolni egyetlen kapcsolóhoz, így akár egy érintéssel vezérelheted a teljes lakásod fényáradatát. Az intelligens kapcsolók egy másik előnye, hogy helyes integrációval képesek hangvezérléssel is működni, így megelőzhetjük az ágy sarkába rúgást is.

Ha bármilyen kérdésed lenne az okos otthonokkal kapcsolatosan, kollégáink készséggel állnak rendelkezésedre! Keress minket emailben vagy akár a Facebookon!