You are currently viewing Egy okos otthon integrációs lehetőségei – chatbot és hangvezérlés

Egy okos otthon integrációs lehetőségei – chatbot és hangvezérlés

Sokszor találkozunk azzal a helyzettel, hogy az emberek nem ismerik azokat a funkciókat, amelyekkel okos otthonuk a lehető legtökéletesebben tudja kiszolgálni a tulajok kényelmét. Többek közt ezért is indítottuk el szakmai blogunkat, ahol folyamatosan próbáljuk informálni az olvasóinkat a legfrissebb megoldásokról.

Ezen törekvésünk legújabb állomásán a smart home integrációk világát jártuk körbe.

Fibaro Smart Home Bot

Az okos otthon ma már nem csak forradalmi újdonság, de előrehaladott technológia. Nem csak fizikailag és hangvezérléssel, hanem ma már messengeren keresztül is kommunikálhatunk otthonunkkal, és kérdéseket tehetünk fel neki, utasításokat adhatunk. 

Egyszerűen írj rá messengeren az okos otthonod chat botjára, és kérdezz tőle bármit otthonoddal kapcsolatban. Bekapcsolva hagytam a világítást? Minden ajtót bezártam? Mi a helyzet a fűtéssel? A kérdésekre választ kapva pedig rögtön utasítást adhatunk otthonunknak. A FIBARO messenger alkalmazása egyelőre csak angol nyelven érhető el és használható.

Irányítsd az otthonodat hangvezérléssel

Nincs is egyszerűbb módja az információ közlésnek, mint a beszéd. Szerencsére a FIBARO eszközei mind kompatibilisek a Google asszisztenssel, és az Amazon Alexával, szóval ha bármelyik hangalapú irányító központtal rendelkezünk, akkor egész egyszerűen összeköthetjük őket FIBARO eszközeinkkel. Az összekötést és kalibrációt követően pedig szinte bármilyen elektromos eszközt vezérelhetünk úgy, hogy megszólítjuk otthonunkat.

Előre kalibrált szituációk

Ma már a programozási lehetőségek is rendkívül előrehaladottak. Ha kicsit jobban beleássuk magunkat az automatizáció bugyraiba, akkor megtanulhatjuk a különböző, előre beállított tevékenységek beállítását is. Ilyen szituációk lehet például az otthonunk elhagyása, vagy éppen a hazaérkezés. 

Nekünk csak annyi a dolgunk, hogy okostelefonunkon rábökünk az éppen aktuális szituációra. Például kiválasztjuk a “dolgozni megyek” programtervet. A kiválasztást követően a vezérlőpult automatikusan kiosztja okos eszközöknek a parancsot, ami az otthonunk elhagyásával jár: Az összes ajtózár bezárása, világítás lekapcsolása, kamerák bekapcsolása, használaton kívüli elektromos berendezések kikapcsolása. 

Ugyanúgy megtehetjük ezt akkor is, mielőtt haza érkeznénk. A “hazaérkezés” programtervben például előre nyithatod a garácskaput, felfűtheted – vagy hűtheted a lakást, elindíthatod a mosást, és aktiválhatod az érkezésedet fogadó világítást. A lehetőség tulajdonképpen végtelen, a kreativitásodon múlik, milyen program terveket állítasz be.

A kompatibilitás tárháza végtelen

Meglepően sok eszköz van ma már, amivel lehetőségünk van okos otthon vezérlőpultunkhoz csatlakozni. A legismertebb eszközök ezek közül az intelligens égők, időjárási modulok, hangszórók és médialejátszók, mozgásérzékelők és kamerák, kulcs nélküli okos zárak, riasztók, redőny és kapu automatizációk, és még sorolhatnánk. 

Ha kíváncsi vagy a teljes kompatibilitási listára, akkor nézz fel erre a weboldalra:
https://compatibility.fibaro.com/

Ha bármilyen kérdésed lenne az okos otthonokkal kapcsolatosan, kollégáink készséggel állnak rendelkezésedre! Keress minket emailben vagy akár a Facebookon!