You are currently viewing Mennyi pénzt takarít meg egy okos otthon?

Mennyi pénzt takarít meg egy okos otthon?

Az otthoni energiatakarékosság több okból is fontos – nemcsak a bolygónak tesz jót, hanem a pénztárcának is.

A ház körüli energia pazarlásnak számos formája lehet, mint például a távollétedben égve hagyott lámpák, a nem szükséges helyiségek fűtése, vagy azok a csendes energiavámpírok, amelyek akkor is fogyasztanak energiát, amikor be vannak dugva, de nem használják őket.

Ha figyelemmel követed, hogy mennyi energiát használsz fel, láthatod, hogy a havi villanyszámla viseli az egyik legnagyobb terhet. Az egyik módja annak, hogy biztosítsd az otthoni energiatakarékosságot, az intelligens otthoni eszközök telepítése és használata. A megfelelő intelligens termékek használata az otthonodban segíthet abban, hogy kordában tartsd fogyasztásod, és a villanyszámlád is.

Intelligens otthoni beállítás: költségek és megtérülés

A piacon számos intelligens otthoni eszköz és készülék kapható; az egész házat vezérlő konzoloktól kezdve a világításig, a hűtőszekrények, a tévék, a vízforralók és a fűtőberendezések önállóan is képesek működni. És ahogy a technológia fejlődik, úgy fognak fejlődni ezeknek az ügyes eszközöknek a képességei is. Ráadásul nincsenek korlátozások, és bármilyen ingatlan lehet intelligens, akár egy lakásban, akár egy öt hálószobás házban laksz.

Az intelligens otthon kialakításakor érdemes mérlegelni az eszköz kezdeti költségeit és azt, hogy hosszú távon mennyit takaríthatsz meg vele.

Hogyan takarítasz meg pénzt az intelligens világítással?

Az intelligens világítás segíthet abban, hogy otthonod energiatakarékosabbá váljon, mivel az okostelefonodon található alkalmazáson keresztül távolról vezérelheted az otthoni világítást. Így ha elfelejtetted lekapcsolni a villanyt, mielőtt elhagytad a házat, vagy elutaztál nyaralni, távolról is kapcsolhatod. Az intelligens világítás időzítőre is beállítható, így beállíthatod azt, hogy a lámpák csak akkor kapcsoljanak be, ha a nap már lenyugodott, és a nap folyamán a lehető legjobban kihasználhatja a természetes fényt, ami tovább csökkenti az energiapazarlást.

A világítás egy tipikus háztartás villanyszámlájának körülbelül 15%-át teszi ki, így a világítás korszerűsítése energiatakarékos LED izzókra cserélve segíthet csökkenteni a havi számlákat, és évente akár nagyjából 17.000 forintot is megtakaríthat. Egy LED-izzó élettartama alatt körülbelül 76.000 forintot takaríthat meg, így ha összeadja az otthonában lévő lámpák számát, a teljes megtakarítás jelentős lehet.

Hogyan spórol az intelligens termosztát?

A hidegebb idő beköszöntével valószínűleg azon gondolkodsz, hogy bekapcsolod a fűtést. Az intelligens termosztát nagyszerű módja annak, hogy hatékonyan ellenőrizd a fűtést és azt, hogy mennyit költesz otthonodra. Ezeket az intelligens készülékeket úgy tervezték, hogy megtanulják a háztartás fűtési és hűtési szokásait, és megkönnyítik a fűtés beállítását okostelefonod segítségével.

Egy tipikus háztartásban az energiaszámlákra költött pénz több mint 50%-át a fűtés és a melegvíz biztosítása teszi ki. Egy intelligens termosztáttal be tudod ütemezni a fűtés és a melegvíz szükség szerinti be- és kikapcsolását, valamint ki tudod választani a fűtendő területeket és az egyes helyiségek kívánt hőmérsékletét, ahelyett, hogy az egész házat egyforma hőmérsékleten fűtenéd. Ezzel nem csak pénzt takaríthatsz meg, de segít csökkenteni a szén-dioxid-kibocsátást is. Kutatások szerint az okosabb fűtésszabályozással otthonodban évente körülbelül 25.000 forintot és 310 kg szén-dioxidot takaríthatsz meg.

Ha bármilyen kérdésed lenne az okos otthonokkal kapcsolatosan, kollégáink készséggel állnak rendelkezésedre! Keress minket emailben vagy akár a Facebookon!