You are currently viewing 4 tévhit az okos otthonokkal kapcsolatban

4 tévhit az okos otthonokkal kapcsolatban

Ma már nem újdonság látni motoros redőnyöket az ablakokban, HVAC-automatizálást vagy a kiterjedt megfigyelőrendszerrel kombinált riasztórendszerek – ezek egyfajta szabványnak számítanak a manapság épített otthonokban. Sőt, az intellgens otthonok már ezeknél is előrehaladottabbak, és az automatizálási jelenetekkel ellátott intelligens otthoni rendszerek az új trend. 

Az okosotthonok növekvő népszerűsége ellenére azonban még mindig sok mítosz él az okosotthon-automatizálással kapcsolatban. Ezért úgy döntöttünk, hogy leleplezünk néhányat a legfontosabb mítoszok közül.

1. Az okosotthon egy vagyonba kerül

Egyesek szerint az okosotthon nagyon drága kell, hogy legyen, miközben egy egyszerű, vezetékes telepítésen alapuló megoldást használnak. A költségeit nemcsak maguknak az eszközöknek az árai diktálják, hanem az is, hogy a rendszert be kell illeszteni a jelenlegi villanyrendszerbe (ami megnöveli a projekt árát), valamint a telepítéssel és konfigurálással kapcsolatos munkaerőköltségek.

A FIBARO rendszer a házban vagy lakásban rendelkezésre álló bármely elektromos infrastruktúrára felszerelhető. Ez rendkívüli előny: a rendszert úgy tervezték, hogy a jelenlegi berendezésekbe is bele lehessen építeni.

A FIBARO okosotthon-rendszer jelentősen csökkenti a telepítési költségeket is, bár azt továbbra is minősített telepítőnek kell elvégeznie. Az elemek csatlakoztatása a konnektorok és kapcsolók csatlakozódobozain belül néhány percet vesz igénybe. Az akkumulátoros okosotthon-eszközök telepítése még gyorsabb.

A FIBARO megoldások ráadásul könnyen integrálhatók más „otthoni automatizálási” elemekkel, beleértve a már telepítetteket is. Ez rendkívüli kényelmet jelent, amely az összes eszköz és azok intelligens funkcióinak egyetlen intelligens rendszerben való egyesítésével és a költségek optimalizálásával kapcsolatos.

Ha ezt konkrét összegekre fordítanánk le, akkor a legegyszerűbb Apple HomeKit alapú okos megoldások akár már 100.000 Ft-ból is kijöhetnek. Körülbelül 350.000 Ft elegendő egy közepes méretű épületben egy érdekes funkciókkal rendelkező intelligens rendszer létrehozásához. A körülbelül 900.000 Ft és ennél nagyobb összeg lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy egy 100-150 négyzetméteres ház területét kibővített funkciókkal rendelkező intelligens otthoni rendszerrel szereljék fel.

A FIBARO megoldások modulárisak, és ez a rendszermegoldások jövőbeli bővítésének kulcsa. Senki sem akadályoz meg, hogy kezdetben egy viszonylag egyszerű és ezért viszonylag olcsó rendszert telepíts, és a jövőben új integrációkat adj hozzá. Az egyetlen igazán kötelező döntés, amelyet a vásárlás előtt meg kell hoznod, az alap technológia kiválasztása: Apple HomeKit vagy Z-Wave. A fent említettek magja az Apple HomeKit (pl. Apple TV vagy iPad mint HUB), a második alapja a Home Center HUB realted Z-Wave technológiával.

2. Az intelligens otthoni berendezések telepítése nagyon bonyolult

Az okosház-rendszer összeszereléséről szólva érdemes megkülönböztetni annak két szakaszát. Az első az összeszerelés mint olyan, azaz az egyes elemek célhelyekre történő telepítése. A második a rendszer konfigurálása.

A legtöbb akkumulátoros eszköz telepítési folyamata egyáltalán nem nehéz. A FIBARO rendszer egy része még szerszámot sem igényel: a mellékelt kétoldalas ragasztószalag segítségével könnyen elhelyezhetők a falon, a mennyezeten vagy a bútorokon. Egyes eszközök eleve nem igényelnek semmilyen rögzítést, mint például az árvíz érzékelő (Flood Sensor). Egyszerűen csak helyezd az érzékelőt a megfelelő helyre.

A fali dugalj egy klasszikus áramkörről táplált intelligens konnektor. Ebben az esetben a telepítés a meglévő konnektorhoz való csatlakoztatásra korlátozódik.

Kapcsolódobozokhoz dedikált eszközök, amelyekkel intelligens funkciókat lehet kapcsolókhoz és konnektorokhoz kapcsolni. A telepítési folyamat nagyon egyszerű, de biztonsági okokból a FIBARO minősített szerelőjének kell elvégeznie. Végül is 230V-os feszültségű áramkörhöz való csatlakoztatásról beszélünk.

A konfigurálás egy felhasználóbarát, számítógépen vagy mobil képernyőn támogatott felületen keresztül történik. Mint látható, a beállítási folyamat elméletileg és gyakorlatilag egy egyszerű szakasz, de ennek ellenére érdemes kihasználni a telepítő tapasztalatát. Több tucat, sőt néha több száz kész megvalósítással a FIBARO telepítő képes úgy konfigurálni az okosotthon-rendszert, hogy az optimálisan olyan legyen, ahogyan a felhasználó szerette volna, beleértve az egyedi okosotthon-automatizálási jeleneteket is.

Egy professzionális okosotthon telepítő segítsége már a vásárlás szakaszában is felbecsülhetetlen értékű. A FIBARO okosotthon-rendszer összes előnyét és integrációját ismerve a telepítő tanácsot tud adni az eszközök kiválasztásával és az igényeinek leginkább megfelelő elrendezésével kapcsolatban.

3. Az intelligens otthon nehezen karbantartható

Az okosotthon-rendszereket úgy tervezték, hogy megkönnyítsék a felhasználók életét. Egy jól konfigurált rendszer hosszú évekig működhet. 

Az akkumulátorok akár két évig is működhetnek, és még csak nem is kell emlékezned a cseréjükre, mert információt kapsz az akkumulátorok alacsony töltöttségéről, hogy kicserélhesd őket, mielőtt leállna a működés. Az akkumulátorcsere mindössze néhány másodpercet vesz igénybe, mivel az intelligens otthoni eszközöket úgy tervezték, hogy nagyon kevés karbantartást igényeljenek.

Javasoljuk, hogy körülbelül egy-két hónapos használat után végezze el a rendszer ellenőrzését egy professzionális telepítőnk. Több éves tapasztalat után szakértőink megállapították, hogy az ellenőrzés lefuttatása minimálisra csökkentheti a váratlan rendszerhibákat. Ha már a telepítők segítségéről beszélünk, nincs szükség időpont egyeztetésre. A felhasználó távoli hozzáférést biztosíthat az okosotthon rendszerhez a telepítője számára, és az ellenőrzési árat távolról is el lehet végezni a FIBARO telepítők számára kifejlesztett alkalmazáson, nevezetesen a FIBARO Installer App-on keresztül.

4. Az intelligens otthon nehezen használható

A FIBARO okosotthon-rendszert úgy tervezték, hogy az olyan felhasználók számára is egyszerű legyen, akik korábban még soha nem kerültek kapcsolatba okosotthon-megoldásokkal.

Az okostelefonra, tabletre vagy okosórára elérhető mobilalkalmazás egyszerű, intuitív és nagyon felhasználóbarát, csúcs dizájnnal. Sokkal felhasználóbarátabb, mint a régebbi okosotthon-rendszerekből ismert bonyolult vezérlőpanelek.

Ráadásul maguk az okoseszközök nem úgy néznek ki, hogy eltérnének hagyományos társaik megjelenésétől. Néhányuk csatlakozódobozokba van szerelve, így rejtve vannak. Ezek az intelligens otthoni modulok semlegesek az elektromos áramkörhöz, és normál normál elektromos alkatrészként működhetnek, tükrözve az alapvető kapcsoló vagy konnektor funkciókat.

Így, a népszerű mondásra utalva, a vendégek otthon érezhetik magukat.

Mit jelent ez? Azt jelenti, hogy ha bármelyik vendéged a nappalijában lévő villanykapcsolót használja, akkor a benne lévő Single Switch egyetlen megnyomásával a mennyezeti lámpa be- és kikapcsolhatóvá válik. Egy kétszeri megnyomással azonban a szobában lévő összes lámpát felkapcsolhatja, egy hosszabb nyomvatartás viszont bezárja a redőnyöket, égve hagyja a szoba világítását, és bekapcsolja a házimozit és a TV-t is.

Ha bármilyen kérdésed lenne az okos otthonokkal kapcsolatosan, kollégáink készséggel állnak rendelkezésedre! Keress minket emailben vagy akár a Facebookon!