You are currently viewing 3 ok, amiért az intelligens-otthonok jók a környezetnek

3 ok, amiért az intelligens-otthonok jók a környezetnek

Az intelligens otthoni eszközök és a felhőbe kapcsolt otthon gondolata világszerte egyre népszerűbbé válik. Már több, mint 23 milliárd csatlakoztatott IoT-eszköz van, amelyek közül 7 milliárd folyamatosan kapcsolódik az internethez. Ráadásul az elkövetkező években a teljes szám várhatóan megduplázódik.

Sokan úgy gondolják, hogy az okosotthon-technológia mögött álló fő előnyök a biztonság, a kényelem és a megtakarítás. Bár ezek a jellemzők biztosan a lista élén állnak, ez még nem minden. Az okosotthonok valóban fontos szerepet játszhatnak bolygónk környezetének megmentésében.

Az intelligens irány a zöld irány

Mivel egyre inkább ráébredünk arra a tényre, hogy felelősségteljesebben kell élnünk, és jobban tudatában kell lennünk annak, hogy mennyi energiát használunk, égető szükség van az energiafelhasználás csökkentésére. 

Bár az éghajlatváltozásról szóló beszélgetések gyakran a kormányzati politikára összpontosítanak, a valóságban világszerte több milliárd háztartás van, amely pusztán az energiaminták megváltoztatásával hozzájárulhat a pozitív környezeti változáshoz. 

Ennek egyik legegyszerűbb és leghatékonyabb módja az otthoni energiagazdálkodási rendszer használata, mivel ezek képesek az összes otthoni eszközt egyetlen programozható, nagymértékben testre szabható egységbe integrálni, és könnyen lehetővé teszik a felhasználó számára, hogy optimalizálja energiafelhasználását. Az irányítás átvételéhez mindössze az okostelefonodra van szükséged a megfelelő mobilalkalmazással. 

Miért helyes döntés minden, a környezetet segíteni kívánó egyén számára az intelligens technológiára való átállás? Íme a három legfontosabb ok.

környezetvédelem okos otthon eszközök kedvezmény hatékonyság 1

1. Kevesebb energiapazarlás fűtésre és hűtésre

Mivel a legtöbb ember hajlamos elfelejteni beállítani a termosztátot, amikor elmegy otthonról, a fűtés és a hűtés hatalmas terhet ró a környezetünkre. Valójában ez az egyik fő ember által okozott szén-dioxid-kibocsátási forrás. A rosszul szabályozott rendszereknél még nagyobb a pazarolt energia mennyisége. Szerencsére az új, intelligens termosztátok lehetővé teszik a felhasználó számára, hogy teljes mértékben átvegye az irányítást készülékei felett, és minimalizálja a pazarlást. 

Mivel az otthoni energiagazdálkodási rendszerek távolról is működtethetők, a felhasználó az okostelefonján keresztül szabályozhatja az otthoni hőmérsékletet, ha távol van. Beállíthatja, hogy a rendszer csak azokban az időszakokban pumpáljon aktívan fűtő- vagy hűtőlevegőt, amikor valaki otthon tartózkodik. Ha elmentél dolgozni, de rájöttél, hogy a fűtés be van kapcsolva, egyszerűen beléphetsz az alkalmazásba, és kikapcsolhatod azt. Ha valaki nyitva hagyja az ajtót, az intelligens termosztát automatikusan le tudja kapcsolni a légkondicionálót vagy a fűtést. És ez még nem minden. 

Az intelligens termosztátok gyorsan megtanulják a felhasználó preferenciáit. Foglaltságérzékelőket használnak, és a visszajelzések alapján működtetik a fűtési és hűtési mintákat. Mivel az intelligens termosztát képes megtanulni a napi időbeosztás rugalmasságát, az intelligens termosztát partner abban, hogy az otthon kényelmes és energiatakarékos hely legyen. 

környezetvédelem okos otthon eszközök kedvezmény hatékonyság 2

2. A világítás és a háztartási készülékek okosabb használata

A világítás és a háztartási készülékek nagyon hasonlóak a fűtéshez és a hűtéshez, amikor az energiapazarlásról van szó. Elég könnyű elfelejteni kikapcsolni őket, amikor sietve távozunk otthonról. De egy okos technológiával felvértezett felhasználó számára ez nem számít. Mindössze a telefonodra van szükséged. Az otthoni energiagazdálkodási rendszer elvégzi a többit, és lehetővé teszi, hogy ne kelljen annyira aggódnod a feledékenység miatt. A felhasználó akkor is kézben tartja az irányítást, ha távol van; mindig figyelemmel kísérheti, kezelheti és optimalizálhatja az otthoni készülékeket, bárhol is legyen. 

A villanyt távolról is be- és kikapcsolhatod. Az egész nap bekapcsolt kültéri lámpák helyett beprogramozhatod, hogy csak akkor kapcsoljanak be, amikor hazaérsz a munkából, így csökkentve az energiafelhasználást és növelve a biztonságot. Az intelligens otthoni világítási megoldásokat úgy programozhatod, hogy szöveges üzenetben figyelmeztessen, ha egy lámpa égve maradt. Ezután közvetlenül a telefonodról kikapcsolhatod. 

Ugyanez a helyzet az otthoni készülékekkel is. Ha az elektronikus eszközök be vannak dugva, még kikapcsolt állapotban is energiát fogyasztanak. Hajlamosak vagyunk megfeledkezni róla, pedig ez azt jelenti, hogy a pénztárcánkat is kimerítik, és a környezetnek is fájdalmat okoznak. Szerencsére az intelligens konnektorokkal az energiafelhasználás csökkentése gyors és egyszerű. Ez különösen értékes az olyan készülékek esetében, mint a vasaló vagy a hajvasaló, amelyek amellett, hogy rengeteg áramot fogyasztanak, veszélyesek is lehetnek, ha hosszabb ideig bekapcsolva maradnak.

környezetvédelem okos otthon eszközök kedvezmény hatékonyság 3

3. Az energiafelhasználás tudatosítása és megértése

Ahhoz, hogy az intelligens otthonok energiatakarékossági stratégiáinak minden előnyét kiaknázhasd, mindent tudnod kell az energiamintáidról. Minél többet tudunk, annál többet tehetünk. Mivel az otthoni energiagazdálkodási rendszerek gyakran személyre szabott betekintést nyújtanak az energiafelhasználásba, a felhasználó pontosan tudja, hogy mely készülékek és eszközök fogyasztják a legtöbb energiát, és mikor vannak leggyakrabban használatban.

A vezérlőpult kihasználásával képes leszel látni és megérteni az energiafelhasználást, és optimalizálni azt. Azáltal, hogy a felhasználó képes nyomon követni az energiafogyasztást, nagyobb valószínűséggel hoz energiatakarékos döntéseket, és ezáltal csökkenti a szén-dioxid-kibocsátást. 

Ha megértjük az energiamintákat, még többet tehetünk. Sok háztartási készülék, például mosogatógépek, mosógépek és ruhaszárítók gyakran több háztartásban egyidejűleg futnak az elektromos hálózatban, ami a nap bizonyos időszakaiban energiacsúcsokat okoz. A háztulajdonosok csökkenthetik az energiafelhasználást, ha intelligens rutinokat állítanak össze a mosógépek, szárítógépek és más készülékek számára, és a készülékeket olyan napszakokra időzítik, amikor alacsony az energiaigény.

Jövőbeli kilátások

Bár a fűtés és a világítás a nyilvánvaló területek, ahol energiamegtakarítást érhetünk el, sokkal több mindent tudunk még ellenőrizni és javítani. Ez még nem egészen a Jetsons, de ahogy a technológia napról napra okosabbá és fejlettebbé válik, úgy nyílnak meg az új lehetőségek.  

Ha bármilyen kérdésed lenne az okos otthonokkal kapcsolatosan, kollégáink készséggel állnak rendelkezésedre! Keress minket emailben vagy akár a Facebookon!