You are currently viewing Automatizációs tippek: Így automatizáld a mozgásérzékelőidet okosotthonodban

Automatizációs tippek: Így automatizáld a mozgásérzékelőidet okosotthonodban

Látjuk, hogy a technológia életünk minden területét megváltoztatja. Olyan tényezők részesévé vált, mint az egészség, az oktatás, a munka és egyéb napi feladatok. Az intelligens házak olyan automatizált házak, amelyek IoT-érzékelőket és eszközöket használnak a házunkban lévő dolgok, például a fűtés, a világítás, a védelem és az általános otthoni karbantartás vezérlésére.

Miért nő a kereslet az intelligens otthonok automatizálása iránt?

Az otthoni automatizálás megéri az ezzel kapcsolatos hype-ot. Leegyszerűsíti a mindennapi feladatokat, és könnyebben megbirkózik velük, mint mi, sőt hosszú távon drasztikusan csökkenti az energiaköltséget.

Beltéri és kültéri fények bekapcsolása

Valószínűleg az egyik leggyakoribb felhasználási módja a mozgásérzékelőknek az automatizált otthonokban. A világítás automatikus bekapcsolása, amint valaki belép a szobába, nagyon egyszerű és hatékony automatizálás.

Az intelligens otthoni rendszer használata a világítás kikapcsolására, miután a mozgás érzékelése megszűnt, gondoskodik a feledékeny otthoni felhasználókról.  Fontos figyelembe venni az érzékelő fizikai helyét, hogy az érzékelő a megfelelő időben érzékelje, ha valaki belép, és ne legyen olyan helyre telepítve, amely esetleg olyan embereket érzékel, akik nem lépnek be a helyiségbe, csak elhaladnak a közelében, vagy az ajtó előtt.

A fények kikapcsolása

Más néven a „távollét-érzékelés”. A mozgásérzékelő, a világítás kikapcsolására való használata nagyszerű módja annak, hogy elkerüld a világítás égve hagyását az üres helyiségekben. 

Néhány okos otthoni automatizálás minden további nélkül gondoskodhat arról, hogy ha a világítás fel van kapcsolva egy szobában, és egy beállított időtartamig nem érzékel mozgást, akkor kikapcsolja a világítást. Kiváló „félautomatizálási” lehetőség.

Különböző időfüggő jelenetek aktiválása

A világításautomatizálásnak nem csak a világítás be- és kikapcsolását kell jelentenie. Képzelj el egy nagy, nyitott terű lakóteret különböző lámpákkal, és néhány LED-es szalagvilágítással a könyvespolcon.

Kár lenne, ha nem tudnánk kihasználni ennek a fénypompának a teljes arzenálját. Egy „készenléti”, előre beállított program magában foglalhatja az alacsony szintű fényeket és a lámpákat, hogy napnyugta után 50%-os fényerővel legyenek bekapcsolva, mindez teljesen automatikus működéssel.

Amikor valaki belép a szobába, a mozgásérzékelő érzékeli a jelenlétet, és finoman elhalványítja a lefelé irányuló lámpákat és a könyvespolcon lévő LED-es szalagvilágítást, hogy világosabbá tegye a helyiséget.

Ha a szoba üres, és a mozgásérzékelő nem érzékelt mozgást az időkorlátos időszak alatt, a lámpák és a LED-szalag elhalványulnak, és a szoba visszatér az előző „készenléti” jelenethez.

Fűtés irányítás

A mozgásérzékelőket leggyakrabban a világítás automatizálásához kapcsolják, de az igazi otthoni automatizálás nem csak a világítást vezérli.

Az automatizációs terv egyszer, ha a mozgásérzékelő mozgás általi jelenlétet észlel a szobában, akkor jelet küld az intelligens radiátor szelepnek, hogy tekerje fel a fűtést. Ellenkező esetben pedig, ha a beállított időkorláton belül nem érzékel mozgást, a fűtést letekeri.

Energiatakarékos automatizálás

A távollét érzékelésére szolgáló mozgásérzékelők használata nagyszerű módja lehet az energiafelhasználás csökkentésének. Amint azt már említettük, a mozgásérzékelők használata az üres helyiségek világításának kikapcsolására jó módja az energiatakarékosságnak, de miért állnánk meg itt?

A mozgásérzékelők segítségével kikapcsolható a légkondicionálás az üres irodákban, és a forró napokon leengedhetők a redőnyöket az üres szobákban, hogy elkerüljék a napsütést.

Zeneaktiválás

A multiroom audio a modern intelligens otthonok népszerű funkciója. 

Nagyszerű példa erre a WC-k és a fürdőszobák: Miért ne kapcsoljon be automatikusan egy kis zenét az okosotthonod, amikor valaki belép a WC-be? Miért ne indíthatná be a mozgásérzékelő a kedvenc lejátszási listádat, amikor reggel belépsz a fürdőszobába?

Bejárati ajtó őrszem

Egy jól elhelyezett kültéri mozgásérzékelő képes telefonokat pingelni, lámpákat felkapcsolni és akár kapukat nyitni, ha nem kívánt látogatók közelednek a házhoz.

Már az a tény, hogy a házon belül felgyulladt egy lámpa, és kinyílt a bejárati kapu, elég ahhoz, hogy a legtöbb leendő betolakodót megijessze.

Ha bármilyen kérdésed lenne az okos otthonokkal kapcsolatosan, kollégáink készséggel állnak rendelkezésedre! Keress minket emailben vagy akár a Facebookon!