You are currently viewing Mik azok az intelligens eszközök és mitől lesz egy eszköz okos?

Mik azok az intelligens eszközök és mitől lesz egy eszköz okos?

Gyakran kapjuk meg ezt a kérdést. A legtöbb embernek csak kevés információja van arról, hogy mit is takar az okosotthon kifejezés. Néhányan hallottak már róla, vagy olvastak róla cikkeket (talán nálunk), de még mindig sok kérdés merül fel bennük. Ezen kérdések megválaszolásával kezdjük, ebben a cikkben arra keressük a választ, hogy melyek azok az eszközök, amik okos eszköznek számítanak? Bármelyik elektronikus eszköz okosítható, vagy kifejezetten okos eszközöket kell vásárolni?

Mitől okos, vagy intelligens egy eszköz?

Erre a kérdésre a legegyszerűbb válaszolnunk. Egy elektromos eszköz onnantól lesz okos (intelligens), amikor képes kommunikálni egy vezérlőpulttal, képes a vezérlőpult, vagy mi általunk távolról adott parancsára reagállni, és adatot tud szolgáltatni számunkra a működéséről, és a működésének körülményeiről.

Mit jelent ez pontosan?

Tegyük fel, hogy van egy légkondicionáló berendezésünk a nappaliban. Ez a berendezés alapvetően még nem számít okosnak, hiszen vagy manuálisan kézzel, a nyomógombok segítségével, vagy egy távirányítóval tudjuk vezérelni. Viszont információt nem kapunk vissza, hogy éppen hány fok van a nappaliban, illetve előre programozni sem tudjuk, maximum időzíteni. 

Ellenben ha a légkondicionálót nem csak simán egy általános fali konnektorba dugjuk, hanem például egy intelligens konnektorba, akkor máris fél úton járunk az intelligens légkondicionáló felé. Ettől kezdve képesek leszünk akár a telefonunkról ki és bekapcsolni a klímát, időzíteni is tudjuk a működését (pl. kapcsoljon ki 1 óra múlva, vagy kapcsoljon be 20 perc múlva), de még távol otthonunktól, például munkába menet is ellenőrizni tudjuk telefonunkon a berendezés állapotát, bekapcsolva hagytam? Ha igen, egy egyszerű utasítással még az autóból kikapcsolhatod. 

Ezek már önmagában nagyon hasznos funkciók, és megkönnyíthetik életünket. Van ennél tovább is? Mit hívunk teljes automatizációnak? 

Teljes automatizáció, amikor az intelligens eszközt, a példánk esetében az intelligens fali konnektort összekötjük egy vezérlőpulttal. Ez a vezérlőpult a mesterséges intelligencia elvein működik, és képes minden okos eszközünket irányítani a mi parancsaink alapján.

Tehát, folytatva a példát, ha az intelligens fali konnektorunkat, amibe bedugtuk a légkondicionálót, össze kötjük a vezérlőpultunkkal, akkor leszünk az automatizálás csúcsán. Innentől kezdve lehetőségünk lesz előre kalibrált szituációkat létrehozni. Tegyük fel, hogy reggel éppen dolgozni indulunk, és korábban létrehoztunk egy “nem vagyok otthon” parancsot vezérlőpultunk részére. 

Ezt a parancsot megadjuk telefonunk segítségével, mielőtt távozunk otthonról, és az ehhez a parancshoz kapcsolt összes eszközt le fogja kapcsolni a vezérlőpultunk a lakásunkban. Például lekapcsolhatja az összes világítást, a légkondit, a TV-t, vasalót, szinte bármit, ami elektromos, de bezárhatja az intelligens ajtókat is, és lehúzhatja a redőnyöket is. 

Az automatizáció nem ismer határokat. Olyan végletekbe is elmehetünk, hogy vásárolunk egy intelligens mozgásérzékelőt, és nyílászárókat. Ebben az esetben minden csatlakozik a vezérlőpulthoz, tehát még a telefonunkat sem kell felvenni. Amint elhagytuk az otthonunkat, a mozgásérzékelő érzékeli, hogy x ideje nem történt aktivitás a lakásban, ezért minden olyan elektromos berendezést képes lekapcsolni, ami hozzá van rendelve a vezérlőpulthoz.

Milyen okos eszközöket tudunk vásárolni?

Erre a kérdésre egy 20 oldalas cikket is meg lehetne írni, de a legalapvetőbb eszközök azok a világítás és egyéb fényforrások, az okos konnektorok, termosztátok, mozgásérzékelők, nyílászárók és füstérzékelők, illetve redőny a garázskapu kezelő eszközök, és a vezérlőpultok.

Ezek az esszenciális termékek, amik az alapvető feladatokat, mint a fényforrás, biztonság és kényelmi funkciók ellátják. Ezeken felül vannak a céleszközök, mint például a televízió, a légkondi stb, amik pedig intelligens eszközzé alakíthatóak például a fent említett okos konnektorral.

Ha bármilyen kérdésed lenne az okos otthonokkal kapcsolatosan, kollégáink készséggel állnak rendelkezésedre! Keress minket emailben vagy akár a Facebookon!