You are currently viewing Miből áll egy teljes okosotthon arzenál 2022-ben?

Miből áll egy teljes okosotthon arzenál 2022-ben?

Előző cikkünkben arról írtunk, hogy ma már szinten bármilyen elektromos eszköz az otthonodban okosítható, ami egyébként nem az, de szinte bármilyen megoldásra létezik már valamilyen intelligens eszköz megoldás is.

Nem csak kényelmesebbé és könnyebbé teszik az életünket és a hétköznapjainkat, de hasznos információt szolgáltatnak otthonunk állapotáról, és hosszú távon a villanyszámlának is jót tesznek. 

Ebben a cikkünkben most össze szedtük egy modern okosotthon legfontosabb építőköveit.

Központi egységek, vezérlőpultok

A vezérlőpultok azok az egységek, amik mindent irányítanak. Velük tudod összekötni az okosotthon eszközeidet, és egyetlen “nagy agyból” irányíthatsz mindent, illetve az automatizálásban is segítségedre lesz. 

Fibaro Home Center 2
Fibaro Home Center 3
Fibaro Home Center Light

Világítás és áramellátás

A világítás okosítása és automatizálása az okosotthonok esszenciája. Belépsz egy helyiségbe, és magától kapcsolódik fel a villany, ha elhagyod a szobát, a rendszer magától lekapcsolja a világítást. 

Ha a vezérlőpult nem érzékel mozgást a lakásban, arra is képes, hogy minden fényforrást lekapcsoljon. 

Fibaro Walli
Fibaro Dimmer 2
Fibaro RGBW Controller
Fibaro Wall Plug

Kapuk és redőnyök vezérlése

A FIBARO Roller Shutter 3 egy, a Z-Wave 5 protokolon alapuló, redőnyök, napellenzők, esetleg kapuk távoli irányítását lehetővé tévő modul. A modul kalibrációja lehetőséget biztosít a zsaluk/redőnyök felhasználó által megfelelőnek ítélt szögű beállítására, valamint rendelkezik fogyasztásmérő funkcióval is, amely az áram aktív teljesítményét is rögzíti.

Fibaro Roller Shutter 3

Fűtés és életminőség

Ma már arra is képesek vagyunk egyetlen intelligens radiátorszeleppel, hogy a telefonunkról a kanapéról, vagy távol az otthonunktól is vezérelni tudjuk lakásunk fűtését. Továbbá telepíthetünk intelligens füstérzékelőket és szén monoxid érzékelőket. Ezek rögtön értesítést küldenek okostelefonunkra, ha valami aktiválja őket, például füst, vagy belégzésre alkalmatlan levegő.

Fibaro okos radiátorszelep

Fibaro füstérzékelő

Fibaro szénmonoxid érzékelő

Biztonság és védelem

Mindenek előtt a legfontosabb a saját magunk, és családunk biztonsága. Szerencsére ma már ebben is segítségünkre lehet egy intelligens otthon. Mozgásérzékelőket helyezhetünk el, amiket kombinálni tudunk fényforrásainkkal és riasztóinkkal. Az ajtókhoz és ablakokhoz nyitásérzékelőket telepíthetünk, így rögtön értesítést kapunk telefonunkra, ha illetéktelenek akarnak bejutni a házba, vagy valamit nyitva hagytunk, miután elmentünk otthonról. 

 

A vízérzékelő telepítésével arról is értesítést kaphatunk, ha például a fürdőszobában a rossz mosógép éppen elárasztja a fürdőt vízzel. 

Fibaro mozgásérzékelő

Fibaro nyitásérzékelő

Fibaro vízérzékelő

Felkeltettük az érdeklődésed? A felsorolt termékek közül kivétel nélkül bármelyiket be tudjuk szerezni neked, és fel is telepítjük azt otthonodban.

Ha bármilyen kérdésed lenne az okos otthonokkal kapcsolatosan, kollégáink készséggel állnak rendelkezésedre! Keress minket emailben vagy akár a Facebookon!