You are currently viewing Okosotthon a nyílt vizen? Lehetséges! – Útmutató egy okos hajóhoz

Okosotthon a nyílt vizen? Lehetséges! – Útmutató egy okos hajóhoz

Az okosotthonok korszakában szinte mindent képesek vagyunk automatizálni, ami elektromossággal működik, sőt, távirányítóval vagy az okostelefonunkkal is tudjuk vezérelni azokat, távol otthonunktól a tengerpartról is. 

A vezérlésen kívül pedig van egy fontosabb előnye, pénzt spórol nekünk. Nemcsak, hogy nyomon tudjuk követni minden elektromos eszközünk fogyasztását, de céleszközök felszerelésével, majd ezeket összekötve intelligens parancsokat kialakítva megóvhatjuk magunkat a felesleges áramhasználattól.  

A jó hír, hogy mindez nem csak az otthonunkban alkalmazható. Ha te és családod, vagy a barátok gyakran hajóztok ki a nyáron a Balatonra, vagy az óceánon töltitek az éjszakát, érdemes vízi lakosztályotokat is modernizálni, és felokosítani, ugyanis ezek az eszközök a kabinban is működnek. 

Ebben a cikkben röviden arról írunk netek, hogy hogyan tudjátok alkalmazni okosotthon eszközeinket egy hajó kabinjában.

Vezérlés

Az első lépés az okos hajó kialakításában az egy vezérlőpult telepítése, és áramforráshoz csatlakoztatása. Egy erre alkalmas vezérlőpult például a Fibaro Home Center Lite, vagy a Home Center 3. 

Ehhez a vezérlőközponthoz tudod majd csatlakoztatni az okosotthon eszközeidet, és konfigurálhatod őket akár az okostelefonoddal is. Előnye, hogy nem csak a Fibaro, de például a Phillips, Sonos, Z-Wave termékeivel is összekapcsolható, illetve a Google Asszisztenssel, vagy az Amazon Alexával is irányítható.

Kényelem

Megannyi eszköz létezik, amiket alkalmazni tudunk hajónk kabinjában, megteremtve egy full extrás apartman hangulatát. 

Világítás: Az automatizált világítás az egyik leghasznosabb dolog, amit beépíthetünk. Belépve a kabin egyes részeibe a világítás automatikusan felkapcsol, mozgásérzékelővel összehangolva. Mozgás hiányában pedig lekapcsol. 

Különösen hasznos tulajdonság a hajózóknak a fények automatizálása. Olyan programot is beállíthatunk, hogy naplemente után a kabinfények lassan váltsanak át vörös fényre. Ez azért fontos, mert az éjszakai hajózás közben, amikor a fedélzetről betérünk a hajó kabinjába, akkor az automatikusan felkapcsolódó fények nem erős fehér fénnyel világítanak majd, hanem halvány vörös fénnyel. Köztudott ugyanis, hogy a vörös az a szín, ami az emberi szemet a legkevésbé erőlteti meg, amikor egy sötét környezetből világosabb környezetbe érünk. Ellentétben a fehér fénnyel, amikor a szemnek hirtelen a sötétségből kell erős fényre fókuszt váltania, nagyon megerőltető lehet. 

Fűtés, hűtés: Talán a másik legfontosabb szempont a hajózók körében, hiszen amikor nyílt vízen éjszakázunk egy hajókabinban, akkor teljesen más a klíma, mint a szárazföldön. Napközben a napfény rendkívül fel tudja melegíteni a kabint, ugyanakkor éjszaka a nyílt vízen zordabb hidegek is tudnak lenni. Ilyenkor lehet hasznos az intelligens konnektorok telepítése. Ezeket a konnektorokat a telefonunk segítségével irányíthatjuk, és egy kattintás segítségével nyithatjuk, vagy zárhatjuk el az áramellátást. 

Ezekhez a konnektorokhoz aztán rá tudjuk csatlakoztatni például a mobil klímánkat, vagy az elektromos ágybetétet. Innentől kezdve pedig képesek leszünk arra, hogy telefonunk segítségével előre beállítsuk bizonyos parancsokat. Tegyük fel, hogy a tűző nyári melegben megéhezünk, és szeretnénk elfogyasztani egy finom ebédet a kabinban, majd pedig egy csendes pihenőt is vennénk. 

Beállíthatjuk a telefonunkról, hogy 30 perc múlva a mobil klímánk hűtse le a kabint egy kellemes, 24 fokra, amiben aztán kényelmesen elfogyaszthatjuk az ebédünket, és ledőlhetünk szundítani is egy kicsit. 

Ugyanígy, ha kint éjszakázunk a nyílt vízen, és úgy érezzük lassan ideje aludni, akkor beállíthatjuk, hogy 10 percen belül melegítse fel az elektromos ágybetétünk az ágyunkat, így amikor eljött az alvás ideje, egy kellemesen meleg ágyba feküdhetünk be, nincs több vacogás.

Biztonság

A kényelem mellett a biztonság ugyanolyan fontos szempont. Nézzünk meg néhány olyan telepíthető eszközt, ami felelni fog a feltétlen biztonságunkért. 

Beázás? Bármelyik hajóban előfordulhat. A legfontosabb ilyenkor, hogy legyünk vele képben. Ha már túl késő, akár még nagyobb baj is lehet belőle. Erre a legjobb megoldás egy árvízvédelmi okoseszköz, a Flood sensor, ami ha víz jelenlétét érzékeli a telepített helyiségben, egyből értesítést küld nekünk az okostelefonunkra, így rögtön képben lehetünk a beázás hollétéről, és rögtön cselekedhetünk, megelőzve a bajt. 

Hallottunk már sajnos olyan rémes történeteket is, amikor tűz ütött ki a hajón. Ebben az esetben is a legfontosabb tényező, hogy amint megtörténik a baleset, mi abban a pillanatban tudjunk róla, és ne csak akkor, amikor már késő. Erre is van megoldás okosotthon ügyileg. Egy füstérzékelő telepítésével szintén a telefonunkra kaphatunk értesítést, ha megtörtént a baj, és mi éppen nem vagyunk a közelben, vagy csak éppen fent vagyunk a fedélzeten. A Fibaro füstérzékelője egy remek választás, és a fent említett eszközökkel kompatibilis. 

A mozgásérzékelő és a nyílás érzékelők nem kötelező darabok, de jó, ha vannak a biztonságunk érdekében. Előfordulhat, hogy kikötünk a kikötőben, de nyitva hagyunk egy ablakot, vagy ajtót. Ebben az esetben, ha ezekhez a nyílásokhoz telepítve van a Fibaro nyílásérzékelője, akkor elég rápillantani a telefonunkra, és rögtön információt kaphatunk arról, mit felejtettünk nyitva. 

Mozgásérzékelőt pedig több szempontból is hasznos telepíteni, Egyrészt a kabinban kombinálhatjuk a fényforrásokkal, így csak akkor lépnek működésbe, ha a mozgásérzékelő érzékeli, hogy betértünk a kabinba. Amikor pedig elhagytuk, lekapcsolja azokat. Persze a biztonság sem utolsó. Akár a fedélzetre is telepíthetünk a mozgásérzékelőből, így amikor kikötőben éjszakázunk, képben lehetünk, ha valaki a fedélzetre merészkedik. 

Soha nem lehetünk kellően elővigyázatosak a szénmonoxiddal szemben. Érdemes egy Fibaro szénmonoxid érzékelőt is telepíteni a kabin egyes részeibe, hogy tökéletes életkörülményeket teremtsünk akár egy hosszabb kiruccanásra, a gyermekeink számára is.

Ha bármilyen kérdésed lenne az okos otthonokkal kapcsolatosan, kollégáink készséggel állnak rendelkezésedre! Keress minket emailben vagy akár a Facebookon!