You are currently viewing 10 tévhit az okosotthonokkal kapcsolatban – első rész

10 tévhit az okosotthonokkal kapcsolatban – első rész

Ma már senkit sem lepnek meg az otthonok az automatizált redőnyökkel, HVAC berendezésekkel vagy a kiterjedt megfigyelőrendszerrel kombinált riasztó rendszerekkel – ezek egyfajta szabványnak számítanak a manapság épített otthonokban. A trendek egy lépéssel tovább mennek, és az automatizálási jelenetekkel ellátott intelligens otthoni rendszerek ma már szintén elérhető közelségbe kerültek egy átlagos háztartás számára is.

Az okosotthonok növekvő népszerűsége ellenére azonban még mindig sok mítosz él az okosotthon-automatizálással kapcsolatban. Ezért úgy döntöttünk, hogy leleplezünk néhányat a legfontosabb mítoszok közül. Itt van tehát az első 5.

1. Az okosotthon egy vagyonba kerül

Egyesek szerint az okosotthon nagyon drága. Az eszközök költségei valóban lehetnek magasak, de a rendszer fenntartása filléres, és hosszú távon még pénzt is spórolhat nekünk. 

A FIBARO rendszer a házban vagy lakásban rendelkezésre álló bármely elektromos infrastruktúrára felszerelhető. Ez rendkívüli előny: a rendszert úgy tervezték, hogy a jelenlegi berendezésekbe lehessen beépíteni.

A FIBARO okosotthon-rendszer jelentősen csökkenti a telepítési költségeket is, bár azt továbbra is minősített telepítőnek kell elvégeznie. Az elemek csatlakoztatása a konnektorok és kapcsolók csatlakozódobozain belül néhány percet vesz igénybe. Az akkumulátoros okosotthon-eszközök telepítése még gyorsabb.

A FIBARO megoldások ráadásul könnyen integrálhatók más „otthoni automatizálási” elemekkel, beleértve a már telepítetteket is. Ez rendkívüli kényelmet jelent, amely az összes eszköz és azok intelligens funkcióinak egyetlen intelligens rendszerben való egyesítésével és a költségek optimalizálásával kapcsolatos. 

A FIBARO megoldások modulárisak, és ez a rendszermegoldások jövőbeli bővítésének kulcsa. Semmi sem akadályoz meg abban, hogy kezdetben egy viszonylag egyszerű és ezért viszonylag olcsó rendszert telepíts, és a jövőben új integrációkat hozz létre. Az egyetlen igazán kötelező döntés, amelyet a vásárlás előtt meg kell hoznod, az alaptechnológia kiválasztása: Apple HomeKit vagy Z-Wave. A fent említettek magja az Apple HomeKit (pl. Apple TV vagy iPad mint HUB), a második alapja a Home Center HUB Z-Wave technológiával.

2. Az intelligens otthoni berendezések telepítése nagyon bonyolult

Az okosház-rendszer összeszereléséről szólva érdemes megkülönböztetni annak két szakaszát. Az első a szerelés mint olyan, azaz az egyes elemek célhelyekre történő beszerelése. A második a rendszer konfigurálása.

A legtöbb akkumulátoros eszköz telepítési folyamata egyáltalán nem nehéz. A FIBARO rendszer egy része még szerszámot sem igényel: a mellékelt kétoldalas ragasztószalag segítségével sikeresen elhelyezhetők a falon, a mennyezeten vagy a bútorokon. Egyes eszközök eleve nem igényelnek semmilyen rögzítést, mint például az árvízérzékelő (Flood Sensor). Egyszerűen csak helyezd az érzékelőt a megfelelő helyre.

A fali dugalj egy klasszikus áramkörrel működő intelligens konnektor. Ebben az esetben a telepítés a meglévő konnektorhoz való csatlakoztatásra korlátozódik.

Kapcsolódobozokhoz szánt eszközök, amelyekkel intelligens funkciókat lehet kapcsolókhoz és konnektorokhoz kapcsolni a telepítési folyamat nagyon egyszerű, de biztonsági okokból a FIBARO minősített szerelőjének kell elvégeznie. Végül is 230V-os feszültségű áramkörhöz való csatlakoztatásról beszélünk.

A konfigurálás egy felhasználóbarát, számítógépen vagy mobil képernyőn támogatott felületen keresztül történik. Mint látható, a beállítási folyamat elméletileg és gyakorlatilag egy egyszerű szakasz, de ennek ellenére érdemes kihasználni a telepítő tapasztalatát. Több tucat, sőt néha több száz kész megvalósítással a FIBARO telepítő képes úgy konfigurálni az intelligens otthoni rendszert, hogy az optimálisan úgy legyen kialakítva, ahogyan a felhasználó szerette volna, beleértve az egyedi intelligens otthoni automatizálási jeleneteket is.

Egy professzionális okosotthon telepítő segítsége már a vásárlás szakaszában is felbecsülhetetlen értékű. Amikor találkoztok a létesítményben, ahol az okosotthon-berendezést telepíteni kívánod, a telepítő új ötleteket javasolhat, vagy javíthatja a terveidet, hogy minimalizálja az egyes intelligens automatizációk beállításához szükséges költségeket és erőforrásokat. A FIBARO okosotthon-rendszer összes előnyét és integrációját ismerve a telepítő tanácsot tud adni az eszközök kiválasztásával és az igényeidnek leginkább megfelelő elrendezésével kapcsolatban.

Nagy területek és igazán kiterjedt üzleti projektek esetében az ő tapasztalata elengedhetetlenül szükséges lesz ahhoz, hogy kihasználhass bizonyos szempontokat és az eszközök képességeivel kapcsolatos tudást.

3. Az intelligens otthont nehéz karbantartani

Az okosotthon-rendszereket úgy tervezték, hogy megkönnyítsék a felhasználók életét, és úgy tervezték, hogy ez valóban így is legyen. 

Az elemmel működő eszközök akár két évig is működhetnek csere nélkül. Továbbá a felhasználó információt kap az akkumulátorok alacsony töltöttségéről, hogy kicserélhesd őket, mielőtt leállna a működés. Az akkumulátorcsere mindössze néhány másodpercet vesz igénybe, mivel az intelligens otthoni eszközöket úgy tervezték, hogy nagyon kevés karbantartást igényeljenek.

Javasoljuk, hogy körülbelül egy-két hónapos használat után végezze el a rendszer ellenőrzését a professzionális telepítő. Több éves tapasztalat után szakértőink megállapították, hogy az ezt követő ellenőrzés lefuttatása minimálisra csökkentheti a váratlan rendszerhibákat. Ha már a telepítők segítségéről beszélünk, nincs szükség időpont egyeztetésre. A felhasználó távoli hozzáférést biztosíthatsz az okosotthon rendszerhez a telepítőd számára, és az ellenőrzési árat távolról is el lehet végezni a FIBARO telepítők számára kifejlesztett alkalmazáson, nevezetesen a FIBARO Installer App-on keresztül.

4. Az intelligens otthonnak folyamatos internet-hozzáférésre van szüksége

A FIBARO okosotthon akkor is megőrzi teljes funkcionalitását, ha nincs internetkapcsolat. A hálózathoz való hozzáférés hiánya nem befolyásolja az automatikusan elvégzett automatizálásokat, mint például a világítás bekapcsolása a nap egy bizonyos időpontjában vagy egy észlelt mozgás hatására. A Z-Wave technológia továbbá életben tartja az összes biztonságkritikus automatizálási funkciót, például a szén-monoxid-érzékelést, a vészkapu nyitását vagy a víz- vagy gáz vészlezárást. Ezek a funkciók akkor is működnek, ha a Home Center ki van kapcsolva.

Az internet-hozzáférés hiánya olyan funkciókat érint, amelyeknek bizonyos felhő API-khoz való hozzáférésre van szükségük. Ez csak azokat az intelligens automatizálási funkciókat érinti, amelyeknek biztonsági mentést kell végezniük a felhőben vagy távoli kezelést, például az eszköz be- és kikapcsolási funkciót. Azonban továbbra is használhatod mobil eszközeidet vagy laptopodat a rendszer teljes körű kezelésére: mindössze annyit kell tenned, hogy mobilodat vagy számítógépedet ugyanahhoz a Wi-Fi hálózathoz csatlakoztatod, ahol az intelligens otthoni rendszer elemei találhatók.

5. Az okosotthon nehezen használható

A FIBARO okosotthon-rendszert úgy tervezték, hogy az olyan felhasználók számára is egyszerű legyen, akik korábban még soha nem kerültek kapcsolatba okosotthon-megoldásokkal.

Az okostelefonra, tabletre vagy okosórára elérhető mobilalkalmazás egyszerű, intuitív és nagyon felhasználóbarát, csúcs UX dizájnnal. Sokkal felhasználóbarátabb, mint a régebbi okosotthon-rendszerekből ismert bonyolult vezérlőpanelek.

Ráadásul maguk az okoseszközök nem úgy néznek ki, hogy eltérnének hagyományos társaik megjelenésétől. Néhányuk csatlakozódobozokba van szerelve, így rejtve vannak. Ezek az intelligens otthoni modulok semlegesek az elektromos áramkörhöz, és normál elektromos alkatrészként működhetnek.

Hamarosan jön egy újabb rész, amelyben további 5, az intelligens otthonhoz kapcsolódó mítoszt mutatunk be. Tartsatok velünk!

Ha bármilyen kérdésed lenne az okos otthonokkal kapcsolatosan, kollégáink készséggel állnak rendelkezésedre! Keress minket emailben vagy akár a Facebookon!