You are currently viewing Biztonságban vagyunk, ha okos otthonunk van?

Biztonságban vagyunk, ha okos otthonunk van?

Mi lenne, ha az otthonodban lévő összes eszköz olyan kommunikációs technológiával lenne felszerelve, amely lehetővé teszi a távvezérlés vagy automatizálás bizonyos szintjét? Nos, mivel a technológia folyamatosan forradalmasítja mindennapi életünket, a mai otthonok okos eszközökkel vannak felszerelve, amelyek megkönnyítik, kényelmesebbé teszik az életet. Íme, egy pillantás a legújabb okosotthon-trendekre, amelyek átalakítják életmódunkat:

Intelligens otthoni központ

Ez az eszköz lehetővé teszi, hogy egységesítsd a csatlakoztatott eszközöket, és egyetlen alkalmazásból vezéreld őket. A Fibaro Home Center 3 a népszerű választások közé tartozik, amely hangvezérelt funkciókkal teszi egyszerűbbé a mindennapi életet. És még a filmstreaming beállításai is profitálhatnak egy kis biztonságból, ha VPN-t használsz a Netflix, Disney+ stb. számára. Ez az útmutató itt pontosan erről szól.

Robotok

Ez a trend a robotporszívókkal kezdődött, amelyek forradalmasították otthonunk takarítását, most pedig már robotfűnyírók is vannak. A mesterséges intelligencia fejlődésével egyre több háztartási robotra számíthatunk, amelyek a mindennapi feladatokban segítenek majd.

Intelligens világítás

Az intelligens otthoni világítás teljes körű ellenőrzést biztosít a házban lévő fények felett. Most már megváltoztathatod a színt, tompíthatod vagy erősítheted a fényeket, és egyesek még az ütemezést és a geofencinget is lehetővé teszik.

Intelligens fűtési és hűtési rendszerek

Ezek az eszközök több beépített érzékelővel rendelkeznek, amelyek hatékonyan figyelik és szabályozzák otthonod minden részének hőmérsékletét. Nagyobb kijelzős monitorokkal és geofencing-támogatással is rendelkeznek, és egy alkalmazáson keresztül távolról is vezérelhetők.

Aggályok

Az intelligens otthoni rendszerek jól hangzanak, de vajon biztonságosak-e? Nos, az okosotthon-eszközök használatával kapcsolatban két fő aggály merül fel:

A kiberbiztonsági fenyegetések

Minden, az internetre csatlakoztatott eszköz ki van téve a kibertámadásoknak. Képzeld el, hogy az intelligens otthoni rendszerek mennyi mindent tudnak rólad: mikor vagy otthon vagy távol, a napi rutinodat, és így tovább. 

Az eszközök frissítése kulcsfontosságú, és sokan vagyunk bűnösek abban, hogy figyelmen kívül hagyjuk a rendszerfrissítésekről szóló értesítéseket. Ezek a frissítések azonban gyakran a biztonsági rések javítására vagy a hackerek által használt új módszerek elleni védelemre szolgálnak. Ha tehát folyamatosan halogatod a frissítéseket, azzal növeled a kockázatot.

Egészségügyi aggályok

Minden IoT-eszköz kis mennyiségű elektromágneses mezőt (EMF) bocsát ki, amely a WHO szerint az emberre nézve valószínűleg rákkeltő lehet. Bár az ezen eszközök által kibocsátott sugárzás nagyon alacsony, minden az expozíciós szinteken múlik. Azok, akik érzékenyebbek az EMF-ekre, fejfájást, rossz alvást tapasztalhatnak.

Ellenintézkedések

Az okosotthon-rendszerekkel kapcsolatos kockázatok többnyire online jellegűek. E kockázatok mérséklése érdekében gondoskodj arról, hogy erős jelszavakat használj, és frissítsd a szoftvereket, hogy azok a legújabb biztonsági javításokat tartalmazzák, amelyek kiküszöbölik az ismert kiskapukat és sebezhetőségeket. Az intelligens készülékek biztonsága érdekében VPN-router használata is szükséges lehet. Ez titkosítja az interneten keresztül küldött adatokat, így megvédi online tevékenységedet a kíváncsi szemek elől.

EMF-védelmi intézkedések

Az EMF-et a technológia minden formája kibocsátja, ezért nehéz teljesen elkerülni. Ráadásul rengeteg természetes forrása van ennek a fajta sugárzásnak, beleértve a napot, a villámlásokat és magát a Földet. A legjobb megoldás, ha kikapcsolod ezeket az eszközöket, amikor nem használod őket, és ahol lehet, Ethernet-kábelen keresztül csatlakozz, mivel ez sokkal biztonságosabb. Mobil eszközeidhez EMF-pajzsot is használhatsz.

Következtetés

Az intelligens otthoni technológia olyan erő, amellyel számolni kell. Még mindig jelentős előnyöket kínál, annak ellenére, hogy vannak hátrányai is. És ahogy a technológia fejlődik, érdekes lesz látni, hogy ezek a rendszerek hogyan nyújtanak innovatívabb módon segítséget a háztartásban, miközben képesek lesznek csökkenteni a kockázatokat is.

Persze az okos otthonok ellen irányuló kibertámadások száma közelebb van a nullához, összességében az intelligens otthoni rendszerek biztonságosnak tekinthetőek, ha rendelkezünk a megfelelő frissítésekkel, amiket nem hagyunk figyelmen kívül, és használunk VPN routert. Egészségünkre pedig egyszerűen vigyázhatunk úgy, hogy kikapcsoljuk azokat az elektromos eszközöket, amiket nem használunk, bár élő példái vagyunk mi emberek, hogy a modern technológia ma már nincs nagy ráhatással egészségünkre.

Ha bármilyen kérdésed lenne az okos otthonokkal kapcsolatosan, kollégáink készséggel állnak rendelkezésedre! Keress minket emailben vagy akár a Facebookon!