You are currently viewing Okosotthonokkal a dráguló energiaárak ellen?

Okosotthonokkal a dráguló energiaárak ellen?

A villamosenergia- és gázárak emelkedése sokunkat arra késztet, hogy új módszereket keressünk a fogyasztás csökkentésére, ahol csak tudunk. De az ilyen gyorsan emelkedő árak mellett az okosotthon-technológia jelentős mértékben csökkentheti havi számlákat?

A rövid válasz: igen és nem. Egyszerűen nincs olyan okosotthon-technológia, amely megvédhetné a háztartásokat az energiaárak robbanásszerű emelkedésétől, mert vannak olyan eszközök, mint például egy villanysütő, amit effektíve nem lehet egyéb eszközzel lecserélni. Viszont bizonyos kütyük segítségével jobban megértheted, hogy mikor, hol és mennyit költesz, ami azt jelenti, hogy tájékozottabb döntéseket hozhatsz a felhasználásról.

A legnagyobb hatást a melegvizet és a radiátorokat vezérlő intelligens termosztátok gyakorolják. Ezeket úgy tervezték, hogy „megtanulják”, mikor vagy otthon, mikor nem vagy otthon, és mikor szeretnél fűteni vagy meleg vizet használni, majd ezeket az információkat felhasználva energiatakarékosabb ütemtervet állítanak össze. Ennek segítségével pedig elkerülheted az üres ház fűtését. Még az időjárás-előrejelzést is képesek figyelni, hogy a meleg napokon visszavegyék a fűtést, vagy a hideg reggeleken kényelmesen tartsák az otthonodat.

Az olyan dolgok, mint a LED-izzók, nagyon csekély megtakarítást kínálnak. Bár ezek üzemeltetése jellemzően 10-20 százalékkal olcsóbb, mint a hagyományos CFL-izzóké, a világítás az otthon teljes energiafelhasználásának csak egy apró töredékét teszi ki. A LED-izzóknak nem feltétlenül kell okosnak lenniük, de az a képesség, hogy a telefonoddal vagy időzítéssel vezérelheted a világítást, segít abban, hogy ne pazarold a világítást, amikor nem vagy otthon.

Az okosotthon-technika nem fog hatalmas összeget megtakarítani neked, viszont azzal, hogy egyszerűen kevesebb energiát használsz minden nap, sokkal nagyobb hatással lesz a számládra, mint egy teljes kontingensnyi LED-izzó valaha is tudna lenni. Egy intelligens villanyórával kombinálva ezek az intelligens otthoni eszközök jobban tudatosíthatják benned, hogyan és mikor használod az áramot, melyek a legnagyobb energiafogyasztó bűnösök, és hogyan változtathatsz, hogy csökkentsd a számlákat.

Hogy a lehető legjobban lefaraghasd gáz- és villanyszámláidat, összegyűjtöttünk néhányat a legjobb energiatakarékos eszközök közül.

Fibaro Heat Controller

Ez az intelligens radiátorszelep az egyik leginnovatívabb módja a fűtés szabályozásnak, és az energiaszámlák lefaragásának. Egyszerűen csak telepíted a radiátorra, innentől kezdve pedig a Heat Controller megtanulja a szokásaidat. Éjszaka automatikusa, kellemesen tartja a szoba hőmérsékletét, ha pedig nem tartózkodsz otthon, akkor letekeri a fűtést, hogy feleslegesen ne fűtse a lakást. 

Természetesen telefonról és hangvezérléssel is irányíthatod.

Fibaro Motion Sensor

A mozgásérzékelő kifejezetten az az eszköz, ami nem önmagában, hanem például az intelligens radiátorszeleppel kombinálva segíthet a számlák faragásán. Ez a két eszköz szimbiózisban tud együtt működni, tehát képesek arra, hogy egy kevésbé gyakran használt szobába belépsz, és hosszabb ideig ott tartózkodsz, akkor a mozgásérzékelő jeleket küld a radiátorszelepnek, hogy melegítse fel a szobát. Miután elhagytad ezt a szobát, a mozgásérzékelő észre veszi, hogy senki nem tartózkodik itt, tehát nem szükséges tovább fűteni a szobát, lejjebb tekerhető a fűtés.

Ha bármilyen kérdésed lenne az okos otthonokkal kapcsolatosan, kollégáink készséggel állnak rendelkezésedre! Keress minket emailben vagy akár a Facebookon!