You are currently viewing Mitől lesz egy otthon okosotthon?

Mitől lesz egy otthon okosotthon?

Amikor azt mondjuk, hogy okos otthon, vagy intelligens otthon, akkor a legtöbb embernek a hatalmas alapterülettel rendelkező luxus otthonok jutnak eszébe, pedig nem feltétlenül attól lesz egy otthon okos, hogy drága.

Okos otthon bármelyik otthonból lehet, ez ma már nem ingatlanfüggő, hanem sokkal inkább technológia függő. Rajtad áll, hogy milyen eszközökkel ruházod fel a szobákat, az étkezőt, a fürdőszobát. A lényeg minden esetben a lakók biztonsága, és kényelmének biztosítása. 

Mindegy, milyen házban laksz

Legyen az bármekkora méretű családi ház, vagy albérlet az ötödiken, bármelyik hétköznapi otthonból egy modern, tanulni képes okos otthont varázsolhatsz. Az igény általában akkor születik, amikor valamilyen problémára keresi az ember a megoldást. Például szeretné pontosan vezetve látni, hogy melyik elektromos eszköz mennyit fogyasztott az adott hónapban, vagy szeretné az otthonát a telefonjáról, vagy a távolból irányítani. Esetleg a kis kedvencének tenné komfortosabbá az otthoni életét, ameddig a gazdi dolgozik. 

A lehetőségek tárháza szinte végtelen, csak rajtad múlik, hogy mire lesz képes az otthonod, és vele együtt te.

Költekezés vagy spórolás?

Joggal merül fel a kérdés. Aki okos otthon eszközökbe fekteti a pénzét, az általában hosszú távon gondolkodik, hiszen a befektetett pénzt az eszköz vissza fogja hozni. Továbbá a mostani piaci helyzet mellett fokozottan figyelünk kell arra, hogy mennyi energiát fogyasztunk, mert költséges lehet a hónap vége. 

Okos otthonunk képes az olyan nehéz időkben is, mint a mostani, figyelni és figyelmeztetni minket energia fogyasztásunkkal kapcsolatban. Ha kezdjük túlfogyasztani a heti/havi beállított értéket, akkor figyelmeztetést küld okostelefonunkra, így mindig tudjuk, hol van a határ. Gondoljunk csak bele, hogy hányszor felejtjük égve a világítást a szobában, vagy amikor dolgozni megyünk? Többek között erre is megoldást kínálnak az intelligens otthonok, hogy figyelmeztetnek, esetleg cselekednek is, ha valamit elfelejtünk. 

Mitől okos egy otthon?

Okosotthonok és automatizált otthonok, de mi a különbség? Egy otthon okosotthonnak tekinthető, miután egy-két, esetleg több elektromos és mérőeszköz is okos eszközzel van pótolva. Lehet ez a világítás, a mozgásérzékelő, a kamerarendszer, a biztonsági zárak, az automatikus redőnyök és kapuk, füstjelzők és árvízjelzők. A lehetőség végtelen. 

De mitől lesz egy otthon automatizált? A kérdés jogos, hiszen nem feltétlenül automatizált egy otthon, miután vásároltunk néhány okos eszközt. Otthonunk akkor lesz automatizált, ha ezeket az eszközöket egy úgynevezett HUB-ra csatlakoztatjuk, tehát egy intelligens vezérlőpultra. Ma már gyakorlatilag bármilyen okos eszközt csatlakoztatni tudunk a HUB-ra, amiből természetesen elég egyetlen darab. 

A HUB-on aztán képesek leszünk arra, amire eddig nem voltunk. Hangvezérléssel irányítani otthonunkat, de akár a Facebook messengeren is beszélgethetünk vele. Olyan parancsokat adhatunk neki, hogy oltsa ki a világítást, indítsa el a mosást, kapcsolja be a fűtést, és még sok más. 

Akár távolról is kapcsolatba léphetünk otthonunkkal. Tegyük fel, hogy éppen dolgozunk, de kedvencünket magára kellett hagyjuk. Napközben eszünkbe jut, hogy be kellene kapcsolni a fűtést, vagy a hűtést. Egyszerűen előkapjuk a telefonunkat, és vagy egy specifikus alkalmazáson belül, vagy akár messengeren keresztül megtehetjük mindezt, de azt is megkérdezhetjük tőle, hogy hány fok van jelenleg a szobában?

A kompatibilitás fő szempont

Ahányan vagyunk, annyi féle telefont használunk. Szerencsére ez ma már nem probléma, hiszen az összes rendszert támogatják az okos otthonok. Tehát ha Apple terméket használsz, akkor ott van a HomeKit, ha pedig Androidot, akkor a Google Home. Ezekhez az applikációkhoz is hozzá tudod kapcsolni intelligens eszközeidet, így akár hangvezérléssel is irányíthatod otthonodat. 

További érdekes cikkeket olvasnál a témában? Akkor mindenképpen szánj egy kis időt a blog rovatunkra, ahol rendszeresen írunk cikkeket.