You are currently viewing Így spórolhatsz egy okosotthonnal az energiaválság idején!

Így spórolhatsz egy okosotthonnal az energiaválság idején!

Az energiaköltségek egyre jobban megnyirbálják a háztartások költségvetését, ezért sok család elkezdtek felkutatni az alternatív otthoni energia megoldásokat, hogy csökkentsék havi közüzemi számláikat. 

Az intelligens otthoni eszközök, például a termosztátok rendkívül hatékonyak, mivel automatikusan alkalmazkodnak a változó energiaigényekhez. Ráadásul képesek észlelni a nem hatékony működést, így az áram-, víz- és gázpazarlás minimálisra csökkenthető. Az energiafogyasztás exponenciálisan csökkenthető, ha intelligens eszközök működtetik otthonat. Íme néhány okos megoldás, amellyel pénzt takaríthatsz meg.

Intelligens vízszivárgás- és fagyérzékelők

A vízszivárgás és a cső elfagyás jellemző probléma a háztartásokban, az eredmény gyakran eláraszthatja az otthont, ami költséges javítási procedúrákra kényszeríti lakóit. Az intelligens vízszivárgás- és fagyérzékelők segíthetnek megállítani a szivárgást, mielőtt az egész házat, elektronikai eszközöket és személyes értékeket elöntené a víz.

Helyezz intelligens vízszivárgás érzékelőket a mosdókagylók alá, a melegvíz tartályok köré vagy bármely más vízforrás közelébe. Ezek az érzékelők SMS-ben, e-mailben vagy az okostelefonodon értesítenek, ha gond van, így akkor is értesülhetsz róla, ha nem vagy otthon. A korai észleléssel elkerülheted a rengeteg víz elpazarlását, vagy a drága szőnyeg eláztatását.

Intelligens termosztátok

A Fibaro kiadott egy intelligens termosztátról szóló tanulmányt, amely szerint egy átlagos háztartás 10-12 százalékot takaríthat meg a fűtési költségeken és 15 százalékot a hűtési költségeken egy intelligens termosztát használatával. Az otthon fűtési és hűtési rendszerek emésztik fel az otthon energiafelhasználásának legnagyobb részét, így ezek a százalékok minden hónapban megtakarítást jelenthetnek.

Az intelligens termosztátok és hőmérséklet-érzékelők menet közben alkalmazkodnak az energia szükségletekhez. Például kevesebb fűtésre van szükség, amikor senki sincs otthon. Az intelligens termosztátokat beprogramozhatod és okostelefonoddal távolról is vezérelheted. Állítsd be a termosztátot úgy, hogy a fűtőtest maradjon kikapcsolva, amikor nem vagy otthon, de a házat melegítse fel, mielőtt haza érkezel. Ezek az intelligens beállítások jelentősen segíthetnek spórolni a fűtésszámlán.

Intelligens izzók

Az okos izzók olyan izzók, amelyek kommunikálnak a Wifi hálózatoddal, és egy alkalmazással vezérelheted őket, akár a telefonodról. Az okos termosztáthoz hasonlóan az okos izzókat is beprogramozhatod, hogy be- és kikapcsolva energiát takarítsanak meg. Egyes okosizzó márkák érzékelik, ha hazafelé tartasz, és automatikusan bekapcsolják a lámpákat. Ha véletlenül bekapcsolva hagyod a lámpákat, távolról kikapcsolhatod őket. Az intelligens izzók fényerejét is állíthatod, így áramot takaríthatsz meg azáltal, hogy leveheted erősségüket, amikor nincs szükség erős fényre.

Intelligens konnektorok

Ha még nincs okosotthon-platformod, kezdheted kicsiben, okos konnektorokkal. Ezek az intelligens eszközök az elektromos konnektorokba csatlakoztathatók, és arra szolgálnak, hogy kezeljék annak az energiafogyasztását, amit beléjük csatlakoztatsz. Alkalmazásaik segítségével beprogramozhatod a felhasználási időket, távolról be- és kikapcsolhatod az áramot, és még a teljes energiafogyasztásodat is megtekintheted. Ha a gyerekek tévéje vagy számítógépe túl sok energiát fogyaszt éjszaka, programozd be, hogy egy adott órában kikapcsoljon, és mindehhez még az ágyból sem kell felkelned.

Intelligens háztartási kis- és nagygépek

Az intelligens készülékek, mint a mosógépek, hűtőszekrények és kávéfőzők megváltoztatják a konyhai kütyükkel való interakcióinkat – kommunikálnak velünk. Ha nyitva hagyod a hűtőszekrény ajtaját, értesítést kapsz a telefonodra. Ha az okos mosógéped javításra szorul, e-mailben értesíthet a problémáról. Egy gyors javítással elkerülheted, hogy a készülékek teljes cseréjének költsége a nyakadba zuhanjon. Azok számára, akik a csúcsidőszakok szerint eltérő áramdíjakat fizetnek, az okos szárítógép még azt is tudatja veled, hogy mikor kell a legkevesebbet fizetnie a ruhaszárításért.

Intelligens otthoni biztonsági rendszerek

Az intelligens otthoni biztonsági rendszerek kommunikálnak a telefonoddal, ha betolakodót észlelnek, és még azt is lehetővé teszik, hogy élőben láthasd, mi történik éppen otthon. Ezek a funkciók nem csak biztonságban tudnak téged, és értékeidet, de a költségeket is csökkenthetik. A téves riasztás gyakori probléma az elavult otthoni biztonsági rendszereknél, és költséges lehet, ha a helyi rendőrség elkezd bírságokat kiszabni az ismételt hívások miatt. Egy intelligens biztonsági rendszer segítségével láthatod, hogy a probléma valódi, vagy sem és, vagy egyszerűen csak egy agresszív mókus az, aki a biztonsági kamerát használja szelfi készítésére.

Intelligens öntözőrendszerek

A vízszámlán való spórolás egy másik okoseszköz-előny. Az intelligens öntözőrendszerek olyan automatikus megoldásokat használnak, amelyek ismerik az időjárás-előrejelzést. Ezek az öntözőberendezések automatikusan beállítják a gyep öntözési idejét, hogy az megfeleljen a jövőbeli eső esélyeinek. Nem kell többé locsolni a gyepet egy felhőszakadás alatt, mert elfelejtetted kikapcsolni a locsolót. Az intelligens öntözők vízhasználati jelentéseket is futtatnak, így tudni fogod, ha túl sokat használ.

Intelligens garázskapu nyitó

Még a garázskapu nyitók is okosodnak. A mai intelligens garázskapu nyitók integrálódnak az okostelefon-alkalmazásokkal, és képesek megmondani, hogy az ajtó éppen nyitva vagy zárva van, és lehetővé teszik, hogy távolról bezárhasd és kinyithasd az ajtót. Ezek az intelligens modellek általában költséghatékonyabban üzemeltethetők, és egyesek akkumulátoros tartalékkal vannak felszerelve áramkimaradás esetére. Ha figyelmeztetnek, hogy a garázskapu nyitva van, az segít megelőzni a betöréseket, és megakadályozza, hogy a ház fűtési és hűtési hatékonysága csökkenjen a szélesre nyitott garázskapu miatt.

Rengeteg módja van annak, hogy az ilyen, internetre csatlakoztatott eszközökkel intelligens otthoni energiamegtakarítást alakíthass ki. De az otthoni intelligens eszközökbe való befektetés a bolygót is segíti. A kanadai háztartások például a világ egyik legnagyobb energiafogyasztói más országokhoz képest. Így az egy háztartásra jutó energiafogyasztás akár egy aprócska csökkenése is hatalmas előnyöket eredményezhet országszerte.

Ha bármilyen kérdésed lenne az okos otthonokkal kapcsolatosan, kollégáink készséggel állnak rendelkezésedre! Keress minket emailben vagy akár a Facebookon!