You are currently viewing Fibaro Home Center 3 – egy kütyü mind felett!

Fibaro Home Center 3 – egy kütyü mind felett!

Réges-régen volt egy királyfi, aki eljött, hogy megmentsen egy királylányt egy magas toronyból. Hmm, nem így kellene kezdeni a Fibaro Home Center 3 áttekintését. De hosszú idő telt el azóta, hogy a Fibaro piacra dobta a Home Center 2-t. Egészen pontosan 2010-ben ez a vezérlő volt az ígéretes herceg, aki eljött, hogy megmentsen minden nem túl okos házat.

Sokáig a Fibaro Home Center 2 volt az okos otthonok Rolls-Royceja, de a konkurencia természetesen nem állt meg. Ez a konkurencia több protokollt támogatott, és a Z-Wave utódját, a Z-wave plusz protokollt is támogatta. Ezeknek a rendszereknek a felhasználói felületei is valamivel felhasználóbarátabbak voltak a felhasználók számára. Természetesen a Fibaro is észrevette ezt a mozgást, és továbbfejlesztette Smart Home hubját.

Ez a frissítés 2020 elején jelent meg a Fibaro Home Center 3 formájában. A vezérlő gyorsabb processzorral, több memóriával és nagyobb tárolókapacitással rendelkezik. Emellett biztonságosabb is lett, mint elődje, mivel a híres Kaspersky Labs-szel működik együtt a biztonság érdekében.

1 eszköz mind felett

A Home Center 3 a már ismert Z-Wave vezeték nélküli protokollon kívül mostantól több protokollt is támogat. Ez a Z-wave a plusz verzióra lett frissítve, így még nagyobb sebesség tapasztalható és még nagyobb távolságok lettek áthidalhatók. Mostantól a Zigbee is támogatott. Ez a protokollt leginkább a Philips HUE, az Ikea és az INNR által gyártott eszközök használják. Ezeket az eszközöket már eddig is lehetett használni a Home Center 2-n, de mostantól közvetlenül is csatlakoztathatók.

A Home Center 3 rendelkezik egy UTP/Ethernet porttal a gyors eléréshez, de WiFi (2.4ghz és 5ghz) segítségével is használható. A versenytársakkal ellentétben ez a vezérlő teljesen önállóan is képes működni, ezért nincs szüksége a felhő kapcsolatra.

Okos otthon kezdői részére is bátran ajánlott

Az otthonod irányítása természetesen szuper menő, de mindennek érthetőnek kell lennie. A Home Center 2 már jól reagált erre, hiszen különböző lehetőségeket vezérelt az otthonod automatizálására.

A Home Center 3-ban a Fibaro természetesen ezt is újra gondolta.

De mit ez tudok kezdeni a Home Center 3-mal?

A gyakorlott felhasználók már pontosan tudják, hogy mit tud ez a vezérlő, és egyenesen a végső következtetésre ugranak. Tudjuk, hogy a kezdő felhasználók számára ez nem magától értetődő. A Home Center 3 egy intelligens otthoni vezérlőpult (hub), amely lehetővé teszi, hogy különböző eszközöket vezérelj a házában. Gondolj például a fűtésre, a világításra, a hangberendezésekre. 

Ezen kívül a Home Center 3-mat használhatod riasztásra és a kertben az öntözés vezérlésére is. Amellett, hogy be- és kikapcsolhatod ezeket az eszközöket, lehetőséget kapsz arra is, hogy okosabb szabályokat alkoss, ezzel együtt pedig energiát és pénzt spórolj hosszú távon. Röviden, a Home Center 3 egy központi vezérlőpont, amellyel irányíthatod otthonod.

A Home Center 3 specifikációi

  • Processzor: Négymagos Arm Cortex A53 (1,2 GHz)
  • RAM (rövid távú memória): 2 GB
  • HDD (tárhely): 8 GB
  • Tápegység: 12V DC
  • Méretek: 220x140x35 mm

Protokollok Rádiófrekvenciák:

  • Z-Wave (500) 868,0-868,6 MHz 869,7-870,0 MHz 869,7-870,0 MHz
  • 433 MHz (OOK, FSK, GFSK) 433,54-433,92 MHz
  • 868 MHz (OOK, FSK, GFSK) 868,3-868,94 MHz
  • ZigBee 2405-2480MHz
  • Wi-Fi (802.11 b/g/n/a/ac) 2400-2483 MHz 5150-5350 MHz
  • Bluetooth Low Energy 2402-2480MHz

Alkalmazási lehetőségei közül néhány kiemelkedő:

A behatolóknak esélyük sincs

A Home Center 3 nagyszerű tulajdonsága, hogy nagyon kiterjedt riasztási panellel rendelkezik. Ez lehetővé teszi, hogy néhány kattintással jól védett otthonod legyen. Hozzáférési kódokat lehet használni, így harmadik személyeknek is hozzáférést biztosíthatsz. Vagy ha ezt nem szeretnéd, akkor a riasztást távolról is be/ki lehet kapcsolni. Ha van intelligens zárod az ajtón, akkor akár az ajtót is nyithatod/zárhatod. Ha kamerákkal is dolgozol, akkor továbbra is szemmel tarthatsz mindent. Ugyanis a HC3-mal különböző kamerák is használhatók.

A HC3-ban az a jó, hogy nem feltétlenül kötődik a „szabványos” riasztórendszerhez, mert az intelligens szabályokon keresztül teljesen a saját ízlésed szerint állíthatod be a rendszert.

Brrr, hideg van!

Tudod, hazaérsz, és a fűtésnek még fel kell tekerni, hogy a házadat felmelegítse. A HC3 beépített klímaberendezés vezérléssel rendelkezik, amely képes kommunikálni az intelligens termosztáttal. Ez biztosíthatja, hogy a házad kellemes és kényelmes legyen, amikor hazaérsz. Ezt persze már hazafelé tartva is megteheted, okostelefonodon. 

Természetes, hogy az ember el szeretné kerülni azt, hogy a fűtés feleslegesen menjen. Az intelligens radiátor szelepek (például a „Fibaro Heat Control”) használatával helyiségenként állíthatod be a hőmérsékletet. Az is a múlté, hogy elfelejted kikapcsolni a fűtést. A Fibaro Home Center 3 tudja, ha nincs otthon senki, és kikapcsolja helyetted. Mindez természetesen a fűtési költségeken is spórol.

Ha van légkondicionálód, azt is csatlakoztathatod a rendszerhez. Így soha nem lesz túl meleg a házban. Az egész természetesen APP-on és intelligens szabályokon keresztül is működtethető.

“Látom, már a kerted is intelligens”

Egy okosotthon kapcsán nem a kert az első, amire gondolnál. De ha van kertgondozó rendszered telepítve, akkor a kertedet is okossá teheted. A HC3 különböző lehetőségeket kínál erre. Például időzítve öntözheted a kertedet, ha egész nap meleg volt. A HC3-nak van egy speciális időjárás figyelő pluginja ehhez.

Telepítés?

Amennyiben elszánod magad, és úgy gondolod szeretnél te is egy Home Center 3-at otthonra, hogy levedd a háztartás gondjának egy részét a válladról, akkor jövünk mi a képbe! 

Egy komplett csomagot kínálunk neked, ami magában tartalmazza a teljes beszerzési, és telepítési munkálatokat. Te pedig az otthonod kényelméből nézheted ezt végig, nem kell rendelj, nem kell boltba menj, és a telepítési útmutatókat sem kell fürkészd, hogy vajon hogy a fenébe kell ezeket a komplex összekötéseket elkészíteni.

Ha bármilyen kérdésed lenne az okos otthonokkal kapcsolatosan, kollégáink készséggel állnak rendelkezésedre! Keress minket emailben vagy akár a Facebookon!